Više temperature možda vas mogu izmamiti na duži boravak na otvorenom, ali za vlasnike kućnih ljubimaca to može značiti i više poseta veterinaru. Leti se veterinari najviše sreću sa problemima kože, infekcijama uha i ozledama uopšteno. Mačke puno bolje podnose vrućinu nego psi, a ptice će se rado okupati u malo vode. Tokom nastupajućih toplih meseci više pažnje posvetite vašeg ljubimcu, a u tome će vam pomoći nekoliko saveta.

  1. Osigurajte im dovoljno sveže vode

    Ljubimac mora imati dovoljno sveže vode na raspolaganju, po mogućnosti hladne. Posude sa vodom i pojilice uvek moraju biti pune, a vodu menjate nekoliko puta dnevno jer topla i ustajala voda može poremetiti probavu vašeg ljubimca.

  2. Omogućite im dovoljno hlada ili svežeg vazduha

    Omogućite svom ljubimcu da se sakrije od sunca u senku. Ako boravi u zatvorenom prostoru, taj prostor mora imati protok svežeg vazduha. Pazite na promaju jer su ptice vrlo osetljive.

  3. Nikada ih ne ostavljajte u automobilu

    Čak i ako su prozori otvoreni, unutrašnja temperatura može porasti za 19° C u samo 7 minuta. Tokom vrućeg dana, to može biti smrtonosno.

  4. Pripazite na znake toplotne iscrpljenosti

    Ako vaš pas pokazuje znake iscrpljenosti prouzrokovane toplotom (teško dahtanje čak i kad leži, suve ili jarko crvene desni, gusta slina, povraćanje, proliv, klimavost nogu) nemojte ga staviti u ledenu vodu jer to može izazvati stanje šoka. Umesto toga, premestite ga na hladnije mesto, ogrnite vlažnim peškitom i umačite mu šape u mlaku vodu. Posvetite pažnju pazusima i stomaku i što pre ga odvedite kod veterinara. Mačku ćete rashladiti gazom namočenom u hladnu vodu. Takođe, u krpu možete zamotati kesu sa ledom pa joj istu prislonite na potiljak gde će ostati nekoliko minuta.

  5. Rashladite zatvorene prostorije

    Uključite klimu u stanu, posebno ako odlazite od kuće na nekoliko sati. Kućni ljubimci tokom letnjih vrućina vole klimu sa optimalnih 22-25 stepena Celzijusa. Izbegavajte rashlađivanje ventilatorom.

  6. Nemojte im puno skraćivati dlaku

    Iako se može činiti logično da vašeg ljubimca ošišate što kraće, odustanite od te ideje. Ako se čak i jako duga dlaka redovno četka, to omogućava bolju cirkulaciju i pomaže životinjama u regulaciji njihove telesne temperature.

  7. Birajte vreme šetnje

    Ne šetajte psa u doba dana kada je u vazduhu najviše toplote i vlage, što je obično između 13 i 16 sati. To je naročito važno za pse sa kratkim njuškama, poput buldoga. Naime, oni se tada, zbog skraćenih nosnica, ne mogu efikasno rashladiti dahtanjem. Takođe, ne terajte ljubimca na iscrpljujuće aktivnosti, a ako se naprezao – pružite mu mogućnost da se adekvatno odmori u hladu.

  8. Omogućite psu da se rashladi u morskoj vodi, pticama da se okupaju, a glodarima da se naslone na hladniji predmet

    Ukoliko ljubimca vodite na letnji odmor, more je naročito zdravo za pse, posebno za alergičare koji imaju problema sa kožom. Što se soli tiče, zbog zaštićenosti debelom poddlakom i prirodnom masnoćom dlake, so ne dopire do pseće kože pa se ne treba bojati kožnih infekcija. Ptice će se rado okupati u vodi pa im stavite pun tanjir vode u kavez. Takođe ih možete pošpricati vodom iz bočice u kojoj niste držali nikakve hemikalije. Glodare će rashladiti zaleđena boca vode obmotana krpom i privezana uz kavez.

  9. Ublažite im nastale opekotine

    Ako je vaš ljubimac zadobio opekotine, na nadraženo područje nanesite tanak sloj proizvoda od čiste aloe vere (dva puta dnevno). Ipak, raspitajte se kod veterinara o proizvodima koji se mogu koristiti u te svrhe.

  10. Koristite kremu za sunčanje

    Rak kože je najčešći oblik raka kod pasa i drugi najčešći u mačaka. Iako krzno pruža određenu zaštitu od sunca, trebali biste na ljubimce naneti zaštitu od sunca svakih 3 do 4 sata na mesta koja su najmanje pokrivena dlakom: stomak na psima (posebno onima koji vole ležati na leđima), a kod mačaka uši i nos. To su ujedno i područja gde će se najčešće pojaviti maligni tumori. Koristite proizvode izrađene posebno za kućne ljubimce, jer neki sastojci poput cinkoksida mogu biti otrovni za njih. Poznati su proizvodi američke firme Petkin i dostupni su na internetu.

 Pročitajte i ovaj, ranije objavljen članak:

Opasnost od toplotnog udara

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …