Verujemo da ovih dana, prepunih iznenadnog ćudljivog vremena i letnjih pljuskova praćenih grmljavinom, sebi postavljate sledeće pitanje … Koliko često i koliko dugo treba šetati psa po kišnom vremenu? Stručnjaci smatraju da dužina izlaska i količina aktivnosti po lepom vremenu isključivo zavisi od rase psa. Po lepom vremenu! Ipak šetnja po kiši donekle komplikuje stvari.

Ponašanje psa i njegova želja za izlaskom napolje ako pada kiša zavisi od njega. Neki psi nikako ne vole kišu. Ukoliko moraju da radi nužde izađu, uradiće to brzinom svetlosti. Opet ima pasa kojima ni kiša ni vetar neće smetati. Pojedini psi čak obožavaju da šetaju po kiši, ali pitanje je koliko će vama ta aktivnost prijati.

Sa jedne strane su oni psi koji jednostavno ne vole mokru okolinu, dok drugoj grupi pripadaju psi koji ozbiljno pate od fobija, kao što su munje i gromovi. Pre nego što povedete psa u kišni izlazak, važno je znati sve fobije vašeg ljubimca i ništa ne raditi na silu.

Prisiljavanje psa koji se boji da izađe na kišu samo će pogoršati stvar. Ni kazna nije dobra ideja, a ako ih tešite za vreme oluje, samo ćete podstaći takvo ponašanje. Ako mislite da se vaš pas boji grmljavine, konsultujte se sa veterinarom, on će vam preporučiti tehnike kojima ćete smanjiti strah kod psa.

Ako vaš pas ne pokazuje znake straha od nevremena, slobodno ga izvedite napolje da obavi sve što treba. Možete mu obući i nepromočivu kabanicu i tako zajedno krenuti u kratku šetnju. Nagradite psa zbog izlaska po kiši, jer ćete tako podstaći dobro ponašanje.

Standardna priča o dnevnim aktivnostima već je dobro poznata. Neke pse je potrebno istrčavati i sa njima provesti i po sat do dva dnevno na vazduhu, neki su psi manje zahtevni i potrebnu količinu vežbanja obave i u kući. Pored rase na satnicu šetanje takođe utiču starost, vremenske prilike i karakter vašeg ljubimca.

Ako imate štene potreba za izlascima i šetnjom je češća. Da bi kuče naučili da nuždu obavlja napolju najbolje bi bilo da ga u početku vodite svaka četiri sata.

Te šetnje, trebalo bi da traju kratko, najviše do 10 minuta, a jedna od njih neka bude nešto duža od 20 minuta do pola sata. Ipak, ne preterujte sa aktivnostima i vežbanjem kod mladih pasa. Jer i preterivanje u aktivnostima, makar to bilo hodanje po stepenicama, može štetiti psu u tom uzrastu.

Osim telesnih povreda, pas može postati preterano razdražljiv, zahtevan, pa čak i agresivan, navode stručnjaci. Pre nego što pas napuni godinu dana ne bi trebao ići na duge šetnje (od sat vremena). Odrasle pse dobro bi bilo šetati 2 do 3 puta dnevno – ujutro, popodne i uveče. Ne izvodite ga samo zbog obavljanja nužde, već i radi fizičke aktivnosti, dobre forme, zdravlja, druženja i igre sa drugim psima, druženja sa vlasnikom.

Stoga te šetnje ne bi trebalo biti kratke, već prema vašim mogućnostima i potrebama rase vašeg psa. Svakako se potrudite da šetnje traju barem pola sata do 45 minuta dnevno.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …