Bruceloza pasa je bolest koju izaziva bakterija brucella canis. Javlja se i kod ljudi i kod životinja. Izazivaju je različite vrste bakterija iz roda Brucella. Spada u zoonoze, odnosno bolesti koje se prenose sa životinja na čoveka. Izuzetno je opasna i ima tendenciju brzog širenje a pandemije bruceloze su česte.

Za brucelozu važi da je hronična bolest i može trajati mesecima i godinama. Kod ženki izaziva pobačaje u periodu od 45. do 50. dana gravidnosti. Kuja može da ošteni mrtve i avitalne štence koji uginu ubrzo nakon porođaja. Ako štenci prežive nakon porođaja, postaju inaparentni nosioci infekcije. Bolest se još karakteriše i orhitisom i epididimitisom kod mužjaka, upalom prostate, atrofijom testisa, skrotalnog dermatitisa, smanjenjem količine ejakulata, nezrelim spermatozoidima.

Uzročnici bruceloze svrstani su u šest vrsta:

  • B.abortus – zarazna za sve vrste,
  • B.suis – primarno zarazna za svinje, ali mogu da obole i ostale vrste životinja kao i čovek,
  • B.melitensis – infektivna pre svega za ovce i koze,
  • B.ovis – samo za ovce,
  • B.canis – samo za pse i
  • B.neotomae koja je izolovana iz glodara, ali ne izaziva oboljenje životinja.

Glavni simptomi ovog oboljenja su letargija, nedostatak libida i uvećani limfni čvorovi. Ova infekcija kod negravidnih pasa može proći potpuno neopaženo i bez kliničkih simptoma bolesti. U prvim danima bolesti javlja se povišena temperatura, malaksalost, artritis koji izaziva bolove u ektremitetima, otežano kretanje i promene neurološke prirode.

Dijagnostikovanje bruceloze se vrši kliničkim pregledom i laboratorijskim putem, serološkim testovima. Psi sa brucelozom moraju biti u izolaciji kako bi se svakodnevno pratio napredak i njihovo stanje. Lečenje se sprovodi antibioticima i izuzetno je skupo i neizvesno. Ukoliko imate više pasa u vašem domu i jednom je konstantovana bruceloza, odmah odvedite i ostale pse kod veterinara i stavite ih u karantin. Kao obavezna terapijska metoda sprovodi se kastracija mužjaka. Ovo je polno prenosiva bolest pa je kastracija i oblik preventive. Kod težih slučajeva, neophodno je obaviti eutanaziju.

Pored brojnih pokušaja da se razvije odgovarajuća vakcina, nauka još uvek nema rezultate. Jedina prevencija koja ostaje je izolacija zaraženih pasa i testiranje pasa u odgajivačnicama. Takođe, ukoliko dođe do pobačaja kod skotnih kuja, prvi korak je testiranje na brucelozu, a prostor u kojem je boravila mora se dezinfikovati. Kada su mužjaci u pitanju, slabljenje libida, pojava testikularnih nepravilnosti i mala plodnost znaci su za uzbunu i odlazak kod veterinara da se odradi testiranje.

Budite odgovoran vlasnik prema svojim i tuđim ljubimcima. Ne čekajte da bolest postane hronična. Na prvi vidljiv simptom javite se veterinaru!

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …