Svako ko ima psa čuo je, ako ne i iskusio, da psi imaju problema sa analnim žlezdama. Analne žlezde su parni organi smešteni sa obe strane anusa, koje su bitne u socijalnoj interakciji među životinjama, kao i za obeležavanje teritorije. One predstavljaju biološku osobenost većine mesojeda.

Njihovi izvodni kanali završavaju u anusu. Proizvod ovih kesica je žučkasto-sivkast ili kremast sadržaj koji prilikom normalne defekacije, tj. izbacivanja stolice biva istisnut i sa fecesom izbačen u spoljašnju sredinu. Ponekad su psi u stanju da kada se uplaše istisnu sadržaj iz analnih kesica kontrakcijom mišiča analnog sfinktera.

Poremećaj u stvaranju sekreta i pražnjenju analnih vrećica kao i pojava infekcija čest su problem koji se sreće u maloj praksi. Psi relativno često imaju problema sa ovim žlezdama za razliku od mačaka kod kojih analne žlezde oboljevaju jako retko.

Zapaljenska oboljenja analne žlezde gotovo da su uvek povezana sa određenim stepenom blokade izvodnog kanalića. U takvim slučajevima sekret se nakuplja u kesicama i postoji mogućnost za razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija. Male rase pasa su sklonije ovom problemu jer produkuju više sekreta, a izvodni kanalići su relativno mali. Predisponirajući faktori su i promene u tonusu mišiča anusa i meka stolica.

Znaci koje pokazuje životinja, bilo da je u pitanju začepljenje ili upala analnih žlezda, vrlo su slični. Pas grize i liže predeo korena repa, češe zadnji deo tela ili se “vozi” na zadnjici. Ponekad je psu neugodno da sedi. U slučajevima kada je upala žlezde jaka i defekacija psu može da bude otežana i bolna. U nekim slučajevima može se javiti i generalizovan svrab. Ako je zapaljenje analnih žlezda hronično i ako je izvodni kanalić blokiran koža koja prekriva analnu žlezdu postaje otečena, zacrvenjena, upaljena i bolna.

Kada je u pitanju tumor analnih vrećica, znaci mogu da budu sledeći: jak bol i otok u perianalnoj regiji kao i otežana i bolna defekacija. Međutim, vrlo često pas ne pokazuje nikakve simptome i tumor može da bude slučajan nalaz prilikom veterinarskog pregleda ili tumor izazove neke druge zdravstvene probleme koji veterinaru mogu da pobude sumnju na oboljenje analnih žlezda.

Dijagnoza se postavlja na osnovu navedenih simptoma i pregledom životinje. Kada je u pitanju upala analnih vrećica, pas se često opire pregledu perianalne regije, jer mu je pregled bolan. Ponekad je čak potrebno i sedirati psa da bi pregled i bio moguć. Kada veterinar rektalno isprazni vrećicu, kada je upala u pitanju, sadržaj koji izađe obično je žučkasto-smeđe boje, a nije retko ni prisustvo krvi. Kada je u pitanju začepljenje kanalića, dešava se da nije moguće isprazniti vrećicu pritiskom iako je ona puna, a sadržaj je često tamnosmeđe boje, pastozan ili gotovo suv. Apces analnih kesica je uglavnom praćen visokom temperaturom, a drenažni kanal je jasno vidljiv na površini kože.

Kod začepljenja žlezde važno je njen sadržaj istisnuti u anus. Ponekad je to moguće i rektalnim pritiskom, ali ako je sadržaj jako gust i suv, neophodno je izvršiti ispiranje kesica. Pražnjenje kesica je često neophodno ponavljati jednom nedeljno tokom nekoliko nedelja dok se problem ne reguliše.

Kada je u pitanju zapaljenje ili apces analne žlezde, zbog izrazito prisutnog bola u većini slučajeva neophodno je psa sedirati. Po sedaciji kesice se prazne, ispiraju, a psu se prepisuje antibiotski tretman u trajanju od oko dve nedelje.

Hirurško odstranjivanje analnih kesica treba jedino razmatrati u slučaju tumora ili kada apcediranje analnih kesica predstavlja hroničan problem. Sa hirurškim tretmanom ne treba žuriti, jer postoji rizik da pas posle ove intervencije otežano kontroliše defekaciju. Ovo posebno može da bude problem kod starijih pasa gde je tonus analnog mišića sfinktera već prirodno oslabljen.

Prevencija, nažalost, ne uvek efikasna, jeste dosta kretanja i pravilna ishrana koja omogućava formiranje čvrstog izmeta, a samim tim i redovno pražnjenje vrećica.

Važno je napomenuti da kada se pas češe, treba razmisliti o svim mogućim uzrocima svraba. Generalizovano češanje ili češanje drugih delova tela sem analne regije i repa gotovo u svim slučajevima nema nikakve veze sa analnim žlezdama. Takođe često i bespotrebno pražnjenje analnih kesica može da dovede do njihove iritacije i upale.

Za regulaciju pražnjenja sadržaja analnih kesica važna je redovna i normalna stolica. Regulacijom konzistencije stolice često se reši i problem pražnjenja analnih žlezdi. Operativno odstranjivanje analnih kesica treba vršiti jedino kada je to stvarno indikovano zbog mogućih komplikacija.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …