Krzno životinja ima nekoliko vitalnih funkcija: pruža zaštitu od parazita, izoluje kožu od negativnih uticaja iz spoljašnje sredine, sprečava gubitak tečnosti iz organizma regulacijom telesne temperature, itd. Ukoliko su suočene sa opasnom situacijom, životinje luče adrenalin, koji izaziva nakostrešenost dlake.

Opadanje dlake, koje je karakteristično za sve sisare sa krznom, predstavlja proces do kojeg dolazi zbog različitih spoljašnjih ili unutrašnjih faktora. Životinje u prirodi dva puta godišnje otpuštaju staru, mrtvu dlaku zbog usklađivanja telesne temperature sa spoljašnjom, što zavisi od promene godišnjih doba. Sam proces je kratkotrajan, a životinje nakon promene dlake imaju sjajnije krzno. Zanimljivo je napomenuti i da linjanje uvek započinje od repa i zadnjih nogu.

Kako kućni ljubimci nisu mnogo izloženi uticajima sezonskih promena, kod njih je promena dlake stalno primetna. Ovakvo, neprestano, ispadanje dlake vlasnici najčešće opisuju kao više ili manje intenzivno, što odgovara smeni godišnjih doba. Dakle, ako vaš ljubimac ravnomerno gubi dlaku, reč je o zdravoj fiziološkoj promeni.

Međutim, kada intenzivno linjanje traje duže, potrebno je konsultovati veterinara. Uzroci prekomernog linjanja su različiti, a dovode se u vezu sa padom imuniteta usled bolesti, stresom, nedostatkom fizičke aktivnosti, hormonalnim poremećajima, nedostatkom vitamina ili nepravilnom i oskudnom ishranom. Ukoliko se dogodi da vaš ljubimac na nekim mestima potpuno izgubi dlaku, vreme je da kontaktirate veterinara. Najčešći razlog tome je prisustvo buva i alergijska reakcija na pljuvačku buve. Uz to, opadanje dlake je neizbežno ukoliko dođe do dermatofitoze (gljivičnog oboljenja folikula dlake), bakterijskih infekcija ili alergijskih reakcija na materije iz okruženja i hrane.

PSI

Bez obzira na dužinu dlake, psima je neophodno redovno četkati krzno. Iz zdravstvenih razloga, preporučljivo je da se sa održavanjem krzna počne u što ranijem uzrastu. Idealno bi bilo uvesti ovu naviku psu oko trećeg meseca starosti. Ovo je važno zato što se četkanjem uklanja oslabljena dlaka koja može da izazove iritaciju na koži. Zatim, vreme koje je posvećeno četkanju ujedno je iskorišćeno i za pregled psa, te na vreme možete ustanoviti prisustvo ektoparazita ili druge promene na koži i telu vašeg ljubimca. Takođe, redovnim održavanjem krzna smanjuje se količina krznenih loptica koje se stvaraju u stomaku psa. Za razliku od mačjeg, jezik pasa je gladak i dlaka se ne lepi za njega. Pošto se psi samostalno čiste lizanjem, oni u svoj probavni sistem unose velike količine dlake, koje mogu izazvati stomačne probleme. Dugodlaki psi su naročito podložni ovom problemu. Hrana bogata vlaknima poboljšava probavu, a samim tim i izbacivanje nagomilanih dlaka iz stomaka psa.

Četkanje uvek treba započeti od najosetljivijih delova tela. Pokrete bi trebalo povlačiti u pravcu rasta dlake i četkati što kraćim potezima, jer se tako izbegavaju moguće iritacije kože. Preporučujemo da ovu aktivnostuvek obavljate napolju, ili u prostoriji koja se jednostavno održava, jer ćete tako umanjiti mogućnost za dalje širenje parazita, ukoliko su možda bili prisutni na psu. Kada kupujete četku za svog ljubimca, birajte onu koja po veličini i obliku odgovara tipu krzna i dužini dlake psa. Naša preporuka je da svog psa četkate najmanje jednom dnevno ukoliko ima dugu dlaku, odnosno najmanje jednom sedmično ako pripada nekoj od kratkodlakih rasa.

Rase pasa kod kojih nije suviše izraženo linjanje su one bez dlake (meksički golokoži pas, kineski ćubasti pas) ili one kojima se dlaka redovno šiša (pudle, maltezeri, bišoni i sl.).

MAČKE

Poznato je da mačke oko 10% vremena potroše na ulepšavanje. Kada je reč o uobičajenom, sezonskom linjanju, mačke će same ukloniti najveći deo dlake i podlake. Na taj način, one u svoj digestivni trakt mogu uneti i do 30g dlake dnevno. Iako im je priroda omogućila varenje dlake ili njeno izbacivanje povraćanjem, uvek postoji mogućnost da se u njihovim crevima stvore loptice od krzna, što može dovesti do stomačnih problema koji zahtevaju hirurški tretman.

Da bi se ovakve situacije izbegle, preporučljivo je mačku redovno četkati i povremeno joj davati hranu koja pomaže izbacivanju nakupljenih dlaka u probavnom sistemu. Učestalost četkanja, naravno, zavisi i od tipa dlake vaše mezimice. Ako je njena dlaka duga, preporučujemo četkanje jednom u toku dana, dok je za kratkodlake mačke dovoljno do četiri puta mesečno. Kada se dogodi da je dlaka toliko zamršena da se ne može iščetkati, dobro bi bilo da se zamršeni deo ošiša, kako bi se sprečilo razmnožavanje gljivica i bakterija.

Pored redovnog četkanja i održavanja higijene, za savršen izgled dlake vašeg ljubimca neophodno je i voditi računa o pravilnoj ishrani. Ukoliko postoji bilo kakva nedoumica u vezi odgoja ili lečenja, najbolje je konsultovati veterinara.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …