Trovanje antifrizom najčešće nastaje kada kućni ljubimci dođu u dodir sa hemijskim preparatima vlasnika ili na ulici njuškajući oko i ispod parkiranih automobila. Etilen glikol je komponenta koja se nalazi u sastavu većine proizvoda koji se upotrebljavaju kao antifriz. Vrlo je otrovan, a do trovanja dolazi zbog toga što je slatkastog ukusa i psi će ga rado polizati sa poda ili drugog mesta na kojem im je dostupan. Jedna kafena kašika koncentrovanog antifriza može biti smrtonosna doza za manjeg psa.

Siptomi

Simptomi se javljaju već nakon sat vremena od unošenja otrovne supstance u vidu povraćanja, ošamućenosti, depresije, dezorijentisanosti psa. Nakon trećeg sata od trovanja u urinu se pojavljuju kristali kalcijum oksalata. Ovakvo stanje traj oko dvanaest sati a onda dolazi do zatišja, koje vlasnici protumače pogrešno kao spontani oporavak. Misleći da je sa psom sve u redu i da je prošlo ono što je izazvalo povraćanje, ne obrate se veterinaru. Za to vreme u naredna dva dana formiraju se kristali kalcijum oksalata u bubrezima, krvnim sudovima centralnog nervnog sistema i drugim tkivima. Kao rezultat javljaju se kardiovaskularne i respiratorne tegobe.

Dijagnoza i lečenje

Jedan od većih problema kod trovanja antifrizom je teško uspostavljanje dijagnoze, jer vlasnici nisu ni svesni da je njihov pas došao u kontakt sa ovom supstancom. Ukoliko se na vreme otkrije trovanje antifrizom izlečenje može biti veoma uspešno. U suprotnom, dolazi do oštećenja bubrega i drugih organa i smrtnost je velika. Kod ovog trovanja presudno je davanje intravenskih tačnosti kako bi se pročistio organizam i podstaklo izbacivanje tečnosti kroz bubrege, a samim tim i nastalih produkata iz organizma psa.

Preventiva

Prva preventivna mera jeste držanje antifrizi i sredstava na bazi etilen glikola van domašaja ljubimaca ili još bolje pod ključem, kako ne bi postojala mogućnost da dođu u dodir sa njima. Sledeća mera je dodatna opreznost kada se pas kreće oko mesta gde je stajao automobil. Ne sme mu se dozvoliti nikakvo lickanje tečnosti koja se nalazi ispod automobila i van njegovih posudica za hranu i vodu.

Ukoliko ipak dođe do kontakta ljubimca sa otrovnom supstancom hitno se obratite veterinaru. Brza reakcija kućnom ljubimcu može spasiti život!

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …