Mačiće sa cerebralnom hipoplazijom (CH = CEREBELLAR HYPOPLASIA – nedovoljan ili nekompletan razvoj malog mozga) ponekada rađaju ženke koje su tokom graviditeta imale mačiju zaraznu panleukopeniju (Feline Infectious Enteritis, FIE, Feline Panleukopenia, Feline Distemper). Mačke koje su doživele oštećenje mozga usled nezgode mogu takođe imati problem nedostatka koordinacije.

Uzrok može biti povreda, trovanje ili jednostavno slučajni razvojni problem. Nije poznat slučaj da je CH izazvana vakcinisanjem gravidne mačke vakcinom protiv enteritisa i uobičajena je kod mačića čije majke su feral, lutalice ili nevakcinisane mačke.

Odrasle mačke imaju imuni sistem koji se obično može izboriti sa mačijom zaraznom panleukopenijom, ali kod mačića virus može preskočiti krvno-moždanu barijeru i izazvati oštećenje malog mozga /cerebellum=mali mozak/. Mačiji fetus star 1 – 4 nedelje obično ugine usled infekcije i potom bude reabsorbovan u majčinom telu ili spontano abortiran. Mačiji fetus zaražen pri starosti od 4 do 5 nedelja može biti mrtvorođen ili imati ozbiljna oštećenja; ukoliko se mače rodi živo, šanse za preživljavanje su male. Mačići zaraženi pred kraj trudnoće mogu biti mrtvorođeni ili rođeni sa cerebralnom hipoplazijom. Sve ovo, kao i posledice, zavisi od stepena razvoja, veličine, zdravstvenog stanja i jačine mačića. Zavisi takođe i od zdravlja majke, okoline i količine virusa kojoj je majka bila izložena. Postoje različiti sojevi virusa i neki su manje a neki više štetni po nerođene mačiće.

Oboleli mačići mogu porasti manje nego zdravi, ili im razvoj može biti usporen. Virus pogađa mali mozak, oblast zaduženu za finu motoriku /pokrete/. Tipični simptomi su Ataksija /ATAKSIJA= gubitak mogućnosti da se kontrolišu svi ili neki voljni mišićni pokreti, slaba koordinacija/, abnormalnost u hodu i percepciji. Obolele mačke su klimave i nekordinisanih pokreta /različiti stepeni, od klimavih do potpuno nesposobnih za hodanje/ i imaju tipičan tremor glave koji se javlja kada pokušavaju da se fokusiraju na nešto /na primer na pticu/. Mnoge imaju i problem sa vidom, ali teško je proceniti im vid zbog njihovog neobičnog držanja i hoda. Često izgleda kao da njihovo telo ide u pravcu suprotnom od željenog, ili jedan deo tela ide na jednu, drugi na drugu stranu. Oni se ovim izazovima prilagođavaju, ali uvek će biti trapavi i mogu biti nervozni ili nesigurni u sebe u nepoznatim situacijama. Izuzev incidenata koji mogu biti izazvani nedostatkom koordinacije, ovo stanje nema uticaj na njihov životni vek, i ako im se pruži bezbedno okruženje, žive isto koliko i druge mačke i čini se da ih sopstveno stanje skoro uopšte ne pogađa.

Kod ljudi, problem bi bio značajan nedostatak određenih sposobnosti. CH mačke se ne brinu zbog svoje nesposobnosti da rade stvari na isti način i istom brzinom kao druge mačke. CH mačke mogu raditi sve što rade i ostale mačke i podjednako su nezavisne – penju se na ograde, igraju se i izvode đavolski izazovne, čak hazarderske podvige, pa može biti uznemirujuće posmatrati ih, posebno dok se recimo klackaju duž ograde. Ponekad se i okliznu, ali se zakače kandžama i izvuku ponovo na ogradu; obezbedite duž ograde mekane biljke da im ublaže eventualne padove! Kao i hendikepirani ljudi, večina ovakvih mačaka ne voli da budu prezaštićena, ali kao što i za hendikepirane ljude postoje prilagođeni objekti, tako i mačkama treba omogućiti prilagođeni toalet, pristup omiljenim mestima i slične stvari koje će im obezbediti blagostanje.

Zbog postojanja problema sa pokretljivošću, problema sa percepcijom i mogućih problema sa vidom, što udvostručuje opasnost od saobraćaja za njih, ne savetuje se omogućavanje slobodnog izlaska iz kuće za CH mačke. Ako imate zatvorenu baštu ili povodac, možete im omogućiti da izlaze. Mnogi ljudi nisu svesni stanja u kome su CH mačke, i kada ih vide kako se trzaju ponekad pokušaju da pomognu ‘povređenoj mački’, ali mačkin ludi cik-cak beg zbuni mnoge koji pokušaju da ih uhvate – mačke prosto ne završe na mestu na koje se činilo da su nameravale stići /još jedan razlog zašto je ulica opasna za njih, vozač ne može nadoknaditi štetu kada mačka završi na pogrešnom mestu/. Čak i ptice bivaju ulovljene na prepad ovim cik-cak pristupom. Poznate su CH mačke koje su dobri lovci, sve koristeći element iznenađenja. CH mačke su izuzetno nezavisne i vlasnici izjavljuju da one najčešće imaju veselu narav, (sa izvesnim ogradama).

Jastuci i prostirke ispod prozorskih dasaka postavljaju se kao ‘sigurnosne mreže’ za CH mačke. Ove mačke obično se naslanjaju na zid kada se odmaraju ili trče, koristeći zid za stabilnost i navigaciju. Ako im obezbedite rampe do sedišta, vidikovaca i prozora, neka budu široke s obzirom da ove mačke retko idu pravolinijski, obložite ih debelom tkaninom da se mogu za njih sigurno uhvatiti, i obezbedite neku formu sigurnosnih jastuka za slučaj da padnu. Ovim mačkama nikako ne smete odstraniti kandže, ali im redovno secite nokte da se ne bi slučajno zaglavile u nameštaju.

Mačiji toalet mora biti stabilan /takav da se ne može prevrnuti/, sa visokim stranicama i niskim ulazom. Mačka se mora nasloniti na stranicu pri korišćenju toaleta. Čak i tada, koristite novine oko toaleta i budite spremni za povremene incidente, pošto nisu uvek u stanju da se pravilno nameste. Možda ćete morati povremeno da joj očistite mesto ispod repa posto mačka ne može da koordinira pokrete dok čuči, ili se može zateturati i umazati fecesom. CH mačke su neuredne pri jelu, stavljaju obe šape u činiju da bi pridržale glavu dok jedu. Ako se tresu, nešto hrane može odleteti u stranu, zato koristite mesto za ishranu koje se lako čisti i činije za vodu koje se ne prevrću!

Uprkos tome što ovo izgleda kao nepremostiv problem za ljude, CH mačke mogu uživati u kvalitetnom životu, ali im je potrebno da pazite na nezaobilazne moguće incidente. Kada padaju, oni pljesnu i ti padovi (sa relativno malih visina, recimo sa stočića za kafu i sl.) mogu pre oštetiti njihov ponos nego telo.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …