Gubitak sluha je vrlo čest problem kod pasa i mačaka. Iako ne predstavlja značajan zdravstveni problem, otežava interakciju vašeg ljubimca sa okolinom i neposredno mu ugrožava život jer takva životinja nije u stanju pravilno odreagovati na zvučnu inicijaciju iz okoline.

U većini slučajeva radi se o urođenoj gluvoći, koja je usko povezana sa nedostatkom stanica koje proizvode pigment (melanociti) i stoga je najzastupljenija kod rasa pasa i mačaka kod kojih preovladava bela boja (Dalmatinac, Dogo argentino, Beagle, Bull terijer, Buldog, Maine Coon mačke, mešane bele mačke itd).

Manji broj slučajeva čine životinje koje izgube sluh tokom života i tada govorimo o stečenoj gluvoći. Najčešći uzroci stečene gluvoće su traume glave, puknuta bubna opna, hronične upale uha, dugotrajna upotreba određene grupe antibiotika, kao i degenerativne promene na slušnim organima starijih životinja.

Urođena gluvoća ostaje nezapažena dok je štene ili mače u leglu. Dolaskom u novu sredinu vlasnici primete da životinja nesmetano spava uprkos buci iz okoline, pa se prestrašeno trzne kada bude dodirnuta van sopstvenog vidokruga. Kod životinja koje su gluve samo na jedno uho javlja se problem u lociranju izvora zvuka, pa se životinja obično okreće u raznim smerovima u pokušaju da pravilno locira mesto odakle zvuk dolazi.

Obzirom da psi i mačke imaju vrlo dobro razvijena čula, gubitak jednog od njih obično vrlo dobro kompenzuju korišćenjem ostalih, pa vlasnici često ne primete da je životinja gluva. Često se dešava da životinje koje su gluve budu okarakterisane kao neposlušne, tvrdoglave, divlje a ponekad i agresivne.

BAER (Brainstem Auditory Evoked Response) test možete uraditi u Specijalističkoj Veterinarskoj Klinici Sveti Vrači.

Objektivna metoda procene sluha jeste elektrodijagnostičko testiranje ili BAER (Brainstem Auditory Evoked Response) test. Radi se o bezbolnom i neinvazivnom testu gde puštanjem zvučnog stimulansa direktno u uho očitavamo ili ne očitavamo električnu aktivnost u zvučnim kanalima i moždanom stablu. U slučaju da životinja čuje, očitava se električni impuls kao pisani zapis u obliku krive, dok kod životinja koje ne čuju imamo samo ravnu liniju.

Test se koristi kao sredstvo za procenu sluha kod svih uzrasta ukoliko se posumnja na problem sa sluhom. Takođe se koristi kao metod kontrole uzgoja rasa koje su ugrožene od kongenitalne gluvoće (Dalmatinac, Bull terijer, Dogo argentino itd). Preporuka je da se štenci testiraju između šeste i osme nedelje starosti, a kod pasa kod kojih je test sumnjiv ponovni test se radi nakon nekoliko nedelja.

BAER (Brainstem Auditory Evoked Response) test možete uraditi u Specijalističkoj Veterinarskoj Klinici Sveti Vrači.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …