Većina vlasnika pasa je primetila da njihov pas povremeno jede travu u parku ili dvorištu. Na sreću, stručnjaci veruju da nema razloga za brigu. Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovu naizgled čudnu pojavu.

Za razliku od mačaka, psi nisu potpuni mesojedi. Njihova ishrana tokom više od 10 hiljada godina evolucije bila je raznovrsna. Preci današnjeg, modernog psa često su jeli svoj plen u potpunosti, uključujući i želudačni sadržaj ulovljene životinje koja je neretko bila biljojed. Takođe, njihov jelovnik se u nedostatku mesa sastojao od voća, bobica i drugih biljaka, kao alternativnih izvora energje.

Psi će posegnuti za travom ako im u svakodnevnoj ishrani nedostaje povrća i biljnih vlakana. Odgovor na pitanje zašto baš jedu travu je vrlo jednostavan. Ima je svuda i lako je dostupna psu.

Stomačne tegobe

Najčešće objašnjenje za jedenje trave jeste da ona pomaže psu da očisti sistem za varenje. Kao i ljudi, psi mogu da pate od gastrointestijalnih problema, uključujući grčeve u stomaku, mučninu, nadimanje i bolesti od patogenih mikroorganizama.

Ako pas ima neku od ovih tegoba, sigurno ćete svog ljubimca videti kako mahnito vuče ka travnatoj površini i “pase”, gricka ili guta velike zalogaje trave ili čak celu biljku. Trava izaziva iritaciju želuca koja vodi do povraćanja, posle čega se pas bolje oseća. Ako pas jede travu to ne znači automatski da ima problema sa varenjem, već da mu nedostaje biljnih vlakana u ishrani.

Nutritivna potreba

Bez obzira na razlog, većina stručnjaka smatra da je potpuno bezopasno, pa čak i korisno pustiti psa da jede travu kada oseti potrebu. Trava sadrži bitne hranljive materije koje mogu nedostajati psu u svakodnevnoj ishrani, kao što su vlakna, minerali i digestivni enzimi. Vodite računa na pas ne pojede travu tretiranu pesticidima ili herbicidima. Otrovne hemikalije mogu biti pogubne po vašeg ljubimca i neophodno je da odmah kontaktirate veterinara. Najsigurnije je da psu zasadite travu u četvrtastoj saksiji koju možete držati u stanu ili ga puštati na travnate površine za koje provereno znate da nisu prskane.

Sledeći put kad primetite da pas jede travu opustite se i imajte na umu da vukovi i druge divlje životinje srodne psima takođe jedu travu, a da je ovo ponašanja pasa urođeno i potpuno normalno. Jedna zanimljiva studija pokazala je da će štenci češće jesti travu ako su njihove majke jele travu tokom dojenja.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …