Kleks, mešanac, star tri godine,.. urgentno doveden u VET Kliniku Sveti Vrači zbog intenzivnog kašlja. Pas otežano guta, odbija da jede. Jako upaljeno i crveno ždrelo. Urađen opsežan fizikalni pregled, laboratorija sa krvnom slikom i bris grla. Dijagnostikovan Tonzilitis. Data simptomatska, antibiotska terapija i zakazana kontrola za 24 sata sa nastavkom trapije.

Tonzillitis – Angina je oboljenje koje se karakteriše zapaljenjem krajnika i okolne sluzokože. Zapaljenje ždrela se javlja dosta retko kao samostalno oboljenje, mnogo češće udruženo sa zapaljenjem krajnika. Međutim, zapaljenje krajnika može veoma često da se javi kao samostalno oboljenje. Prema karakteru, zapaljenjske reakcije razlikujemo kataralni, folikularni, flegmonozni, a kod mačaka i ulceromembranozni tonzilitis.

Uzroci oboljenja mogu biti primarni i sekundarni. Infektivne bolesti, kao što su štenećak, parvoviroza, zarazno zapaljenje jetre i leptospiroza su gotovo uvek praćene i tonzilitisom. Međutim, u patogenezi tonzilitisa značajnu ulogu igraju i nespecifični faktori, naročito za osetljive pasmine koje se drže u stanu i to u zimskom periodu, uzimanje veće količine hladne vode posle šetnje ili kod lovačkih pasa koje u lovu nalete na neki potok i bez znanja vlasnika, napiju se hladne vode, zatim gutanje snega, kupanje u hladnoj reci ili jezeru, a u letnjem periodu davanjem mleka iz frižidera, igranjem ljubimaca sa mlazom vode iz creva za polivanje cveća u dvorištu ili sa mlazom vode iz česme, zatim vožnja ljubimaca u kolima kada ljubimac izbaci glavu kroz prozor… U ovakvim uslovima i neki od mikroorganizama koji često predstavljaju inače perzistentnu mikrofloru, postaju patogeniji (streptokoke, stafilokoke, koli bakterije, pastarele…)…

 Pročitajte više:

Zapaljenje krajnika kod pasa

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …