Pojačano suzenje oka kod pasa i mačaka vrlo često je razlog za posetu veterinaru. Suze su vrlo važne i imaju dug niz funkcija. One vlaže površinu oka i na neki način je ispiraju što je važno kod zaštite oka od sitnih stranih tela (prašina, pesak). Suze imaju i bakteriostatska svojstva, a opskrbljuju rožnjaču oka hranjivim supstancama i raznim metabolitima, obzirom na to da u rožnjači nema krvnih sudova.

Larimalni ili suzni aparat kod pasa sastoji se od suznih žlezda, dve suzne papile, nazolakrimalnog kanala i slabo razvijene nazolakrimalne kesice. Suzne žlezde su sekretorni deo suznog aparata, što znači da one proizvode suze. Svako oko suzama opskrbljuje po dve suzne žlezde. Suzni kanalići, suzna kesica i suzni kanal čine ekskretorni deo suznog aparata.

Ovalna papila nalazi se na gornjem i donjem kapku u unutrašnjem uglu oka otprilike 1 do 2 mm udaljena od konjuktivalne sluznice i obično je pigmentirana. Kroz te papile suze odlaze u suzni kanal koji je različito dug, zavisno od rase psa i anatomskih karakteristika glave psa. Tu se suze izlučuju u nosni hodnik.

Kod brahiocefaličnih pasa kao što su buldog, boxer, pekinezer, mops, ši-cu i slični, suzonosni kanal je vrlo kratak, pa se suze ponekad izlučuju u grlo, a ne u nosni hodnih, što treba uzeti u obzir pri izvođenju testova kojima se kontroliše suzni kanal.

Kod persijskih mačaka, posebno onih sa vrlo kratkom njuškom, često dolazi do prelivanja suza preko kapaka. Kod tih mačaka, kapci su postavljeni vrlo blizu oka, pa je suzno jezerce plitko. Stoga se suze ne uspevaju drenirati isključivo kroz suzni kanal već dolazi do curenja suza niz lice. Važnu ulogu u vlaženju oka ima treptanje jer se spajanjem kapaka suze razmazuju po celom oku.

Test kojim se proverava prohodnost suznih kanala vrlo je jednostavan. Kapljice u boji nakapaju se u unutrašnji ugao oka, a prolazom kroz nazolakrimalni kanal boja dospe u nosnice u roku od 3 do 5 minuta. Test se izvodi istovremeno na oba oka kako bi se moglo uporediti vreme leve i desne strane. Kod brahiocefaličnih pasa na tom putu, boja (suze) mogu završiti u nazofaringsu. U tom slučaju boju je moguće naći u slini i na jeziku. Ako je kanal začepljen, mora se isprati. Kod većine pasa to se radi samo upotrebom lokalne anestezije. U kanal se postavlja plastična cevčica i ispiranje se vrši fiziološkim rastvorom. Događa se da se štenad već rode sa nerazvijenom ili neotvorenom papilom u oku. U takvim slučajevima potreban je hirurški zahvat.

Suze su vrlo važne i imaju dug niz funkcija. One vlaže površinu oka i na neki način je ispiraju što je vrlo važno kod zaštite oka od sitnih stranih tela (prašina, pesak). Suze imaju i bakteriostatska svojstva, a opskrbljuju rožnjaču oka hranjivim supstancama i raznim metabolitima, obzirom na to da u rožnjači nema krvnih sudova.

Za optičku funkciju oka vrlo je važno da je površina rožnjače glatka, što opet omogućava prekornealni film koji formiraju suze. Neka oboljenja suznog aparata su urođena, a druga su stečena. Zavisno o postavljenoj dijagnozi pristupa se lečenju ovog dela oka. Za neka oboljenja postoje vrlo izražene predispozicije rase, pa se to svakako uzima u obzir pri pregledu psa ili mačke. Danas je na raspolaganju nekoliko vrsta veštačkih suza u obliku kapljica za oko, a one su neizostavan deo oftalmološke terapije kod skoro svakog problema sa očima.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …