Toto, pudla, star 3,5 meseci,.. doveden u VET Kliniku Sveti Vrači zbog otresanja glavom i svraba u ušima. Otoskopskim pregledom utvrđeno postojanje ušnog šugarca. Data simptomatska terapija, ponovni tretman preporučen u periodu od sedam dana, obostrano.

Šugu kod pasa i mačaka mogu prouzrokovati vrste iz tri roda, i to: Sarcoptes, Otodectes i Notoedres. Retko se danas sreće ovo oboljenje, jer vlasnici drže životinje u dobrim uslovima, a sreće se mnogo češće kod pasa lutalica, što predstavlja stvarnu opasnost za vaše ljubimce. Uzročik je šugarac koji se, sem kod pasa, može naći i kod konja, mačke i čoveka. Oboljenje se može javiti kod pasa i mačaka svih starosti.

Otodectes – Šuga – Šuga ušiju

Spoljni ušni kanal, a može da zahvati i deo kože na zadnjoj strani baze uha. Uzročnik je šugarac Otodectes cynotis var. canis. Može se javiti još kod mačaka, lisica i lasica.

Simptomi
Pas stalno trese glavom, češe uši odnosno predele oko njih. Paraziti da bi došli do tkivnih sokova, stvaraju lezije (ranice), i izazivaju zapaljive procese i eksudaciju. Zatim dolazi do pojačane sekrecije cerumena (ušni vosak), tamnosmeđe boje. Često se ceo ušni kanal ispuni tim sadržajem, i u njemu se nalazi velik broj parazita. Promene se mogu preneti na srednje i unutrašnje uvo, a u daljem toku moguće je zapaljenje mozga. Životinja mršavi, ima grčeve i želju za begom, ne vidi i konačno nastupa smrt. Ako se preduzme lečenje, oboljenje brzo prestaje.

Dijagnoza
Spoljni ušni kanal se napuni cerumenom i nalazom parazita u sadržaju uzetom iz spoljnog ušnog kanala.

Lečenje
Pre lečenja treba pažljivo odstraniti nagomilani sadržaj iz spoljnog ušnog kanala. Potrebna su dva lečenja u razmaku od 10 do 14 dana.

 Pročitajte više:

Bob – ušni šugarac

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …