Posledice prekomernog izlaganja sunčevim zracima opšte su poznate. Ipak, manje se zna da je i koža naših kućnih ljubimaca u nekim slučajevima posebno osetljiva na sunce i da dugotrajna izloženost može izazvati vrlo ozbiljna oštećenja kože. Osim što se izložena koža može zacrveneti i upaliti, može doći i do malignih promena na koži, pa čak i do promena koje su neizlečive.

Skvamozni karcinom najčešći je kožni tumor kod mačaka, čini 15% svih kožnih tumora, a čini i 5% svih kožnih tumora kod pasa. Najčešće se javlja na onim mestima koja su slabo prekrivena dlakom i imaju nedostatak pigmeta, a u većini slučajeva mu prethode oštećenja kože nastala delovanjem sunčevih zraka. Kod pasa ovaj tumor srećemo kod starijih pasa i to kod onih kod kojih prevladava bela boja kao što su dalmatinac, bul terijer, bigl, kao i kod škotskih ovčara koji duž nosa imaju belu liniju.

Mnogo češće nego kod pasa susrećemo ga kod mačaka i to kod starijih mačaka bele boje. Kod jedne trećine obolelih mačaka naći ćemo više od jedne lezije. Češće ga viđamo u onim zemljama u kojima je veća količina sunčevog svetla, pa je i izloženost štetnim zračenjima veća. Kod mačaka tumor je obično lokalizovan na ušima, nosu i očnim kapcima, a kod pasa ga možemo naći na mošnicama, šapama, nosu i usnama.

Tumor se razvija brzo, u početku izgleda kao bezazleno crvenilo kože, nakon čega sledi nastajanje ranica i formiranje skorenih struktura. Upravo u ovoj fazi bolesti, vlasnici mačke će potražiti pomoć veterinara. Zatim dolazi do jake destrukcije tkiva što se posebno dešava kada je zahvaćena ušna školjka odnosno nos. Obično ne metastazira, ali je lokalno vrlo invazivan.

Jedina terapija koja je moguća kod ovog oboljenja jeste amputacija zahvaćenog dela kože. Ali kada je proces lociran na nosu, onda to nije jednostavno a vrlo često ni moguće i vlasnici se retko kada odlučuju za tako radikalan zahvat. Kada je tumor lociran na prstu ili uhu onda je amputacija svakako prihvatljivo rješenje. Što je ranije tumor dijagnostikovan, to će uspešnije biti lečenje.

Solarni dermatitis, upalu kože izazvanu delovanjem sunčanih zraka, najčešće viđamo takođe kod belih mačaka, ali i kod pasa bele boje.

Prve promene koje primetimo su slične opekotinama od sunca koje nastaju na našoj koži – uho ili koža na nosnom prevoju se zacrvene. Dugotrajno izlaganje suncu, u nekim slučajevima uzrokovaće razvoj karcinoma.

Važno je da se belim životinjama u letnjim mesecima izloženi delovi kože mažu kremom koja sadrži visok zaštitni faktor od sunčevih zraka. Isto tako poželjno je mačke i pse držati u zatvorenom od 10 do 16 časova u letnjim mesecima kada je sunce najsnažnije.

Pomoć veterinara potražite ukoliko primetite i najmanju kožnu promenu na vašem ljubimcu koja ne zarasta duže od 15 dana.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …