Više od 80 procenata pasa i 60 procenata mačaka starijih od šest godina imaju neki stepen peridentalnog oboljenja. Oboljenje se manifestuje kod starijih životinja, ali prve promene nastaju mnogo ranije. Najpre nakupljanjem zubnog plaka, zapaljenjem gingive, a kasnije i taloženjem zubnog kamenca.

Verovatno ste mnogo puta čuli šta je to kamenac, ali da ponovimo. To su depoziti minerala pljuvačnih žlezda koji se talože na zubnoj gleđi i pri tom mogu da prodru u gingivalni džep, a veće mase prodiru i do kostne strukture alveole.

Zubni kamenac je žute, mrkobraonkaste boje, a najizraženije i najuočljivije su naslage na pretkutnjacima, kutnjacima i očnjacima. Stoga se može reći da ovaj proces zahteva dosta vremena. I ne treba čekati da dođete u situaciju kada ne možete da prepoznate svog ljubimca i bežite od njega zbog zadaha iz usta za koji sigurno on nije kriv.

Iako je čišćenje kamenca rutinska procedura, ona se ipak vrši u opštoj anesteziji iz više razloga. Prvo da bi se zubi detaljno očistili, a da se pri tome ne ozledi gleđ zuba, neophodno je da životinja bude potpuno mirna. Nekada je proces komplikovaniji, sa prisutnom gnojnom infekcijom korena zuba, te ga je neophodno izvaditi, što je izrazito bolno pa je anestezija neophodna.

Tek posle detaljno očišćenog kamenca, ima smisla menjati koncept dosadašnje ishrane i uvođenje specijalne hrane u tu svrhu uz konsultovanje veterinara.

Koji su još simptomi koje možete primetiti, a odnose se na problem sa zubima? Odbijanje hrane, difuzan otok jedne ili obe usne i nešto vrlo zanimljivo: uočljiva fistula nekoliko centimetara ispod oka, koja je posledica gnojnog zapaljenja pretkutnjaka. Budući da dolazi do nakupljanja velike količine gnoja koji zbog prisutnog zuba ne može da se izlije u usnu duplju, dolazi do formiranja kanala kroz mekša tkiva, suprotno gravitaciji, da bi se kanal otvorio na koži neposredno ispod oka. U tom slučaju, najbolja terapija su ruke doktora veterinarske medicine koje će izvaditi ovaj veliki zub.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …