Hidronefroza predstavlja dilataciju bubrežne karlice i divertikuluma, povezanu sa progresivnom atrofijom bubrežnog parenhima usled nemogućnosti oticanja mokraće. Stepen dilatacije zavisi od trajanja i stepena opstrukcije. Mogući uzroci opstrukcije mokraćnog kanala mogu se svrstati u urođene i stečene.

Urođeni uzroci uključuju atreziju uretera, stenozu, torziju i ureterocele. Te se abnormalnosti često mogu naći zajedno sa ektopičnim ureterom.

Stečeni uzroci su neoplazije, krvni ugrušci, traume, uroliti, upalni procesi i iatrogena ligacija uretera prilikom kastracije ženki.

Kao rezultat opstrukcije oticanja urina, u bubrežnoj karlici raste pritisak i dolazi do njenog proširenja. U početku su glomeruli pošteđeni promena, ali u kasnijoj fazi i oni bivaju zahvaćeni pa brzo atrofiraju. Istovremeno su komprimovani krvni sudovi, pa dolazi do ishemije bubrega i njegove degeneracije. Polako bubreg poprima formu velike kese od tanke opne uz čiju se ivicu nalazi atrofirani bubrežni parenhim. Prestanak rada bubrega nastupa samo ukoliko se ove promene odvijaju na oba bubrega.

Česta komplikacija opstrukcije mokraće je bakterijska infekcija, a na dodir se promenjeni bubreg čini kao tvrda struktura. Aspiracija takvog bubrega dovodi do njegovog kolapsa.

U dijagnostici se koristi ultrazvuk kojim se može dijagnostikovati promena manjeg ili većeg stepena. Ekskretorna urografija je ipak najosetljivija metoda kojom se mogu otkriti blage, suptilne dilatacije bubrežnog ekskretornog sistema koje se javljaju kod pijelonefritisa (bakterijska infekcija bubrežne karlice).

Osnovno lečenje usmereno je ka otkrivanju uzroka opstrukcije. Recimo, ukoliko se u postupku dijagnostike otkrije bubrežni kamenac, potrebno je uraditi ureterotomiju.

Unilateralna nefrektomija (uklanjanje bolesnog bubrega) potrebna je u teškim slučajevima jednostrane hidronefroze ukoliko intravenska urografija pokaže da je drugi bubreg funkcionalan. U slučajevima obostrane hidronefroze sa zatajenjem bubrega, prognoza je vrlo loša i u većini slučajeva završava se bez izlečenja.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …