Alergija na hranu je reakcija imunološkog sistema protiv belančevina u hrani. Neki slučajevi su posledica abnormalnosti u probavnom traktu, što dovodi do toga da je imunološki sistem izložen belančevinama koje se prirodno ne apsorbuju kroz creva.

Kod drugih slučajeva belančevine iz hrane prođu crevnu barijeru i vežu se na površinu imunoloških stanica uzrokujući njihovo pucanje i oslobađanje hemikalija koje uzrokuju upalu.

Intolerancija na hranu se razlikuje od alergije na hranu, jer je to nepodnošenje posebnih hranjivih sastojaka u hrani, a izostaje reakcija imunološkog sistema.

Manifestacije alergijskih problema najzapaženije su na koži i u probavnom traktu. Treba znati da gotovo jedna trećina svih kožnih bolesti kod domaćih mesojeda nastaje na alergijskoj osnovi.

Znakovi alergije na hranu su:

  • svrab (lice, uši, abdomen, šape, rep),
  • crvenilo, gubitak dlake i kožne infekcije,
  • gastrointestinalni problemi (povraćanje, proliv, nadutost i gubitak težine).

Učestalo povraćanje i proliv dovode do dehidratacije organizma, mršavljenja, poremećaja varenja, malaksalosti i naravno odbijanja uzimanja hrane.

Zadnjih godina se sve više beleže alergijske reakcije na gluten iz žitarica. Proces dijagnoze je identičan (eliminaciona dijeta), a dobru vest za vlasnike koji imaju ljubimce sa ovim problemom predstavlja činjenica da na našem tržištu ima sve više hrana koje u svom sastavu ne sadrže gluten.

Novi pristup zdravoj i funkcionalnoj ishrani zastupljen je u hrani koja ima meso onih životinja koje kod nas nisu bile često zastupljene u ishrani pasa. To su pačetina, zečetina i jagnjetina. Pored toga, ova hrana sadrži i druge korisne sastojke, kao što su pirinač, kukuruzno ulje, stabljika ananasa, kamilicu i hmelj.

Metoda dijagnostikovanja alergije je “eliminaciona dijeta” tokom 6-12 nedelja. Životinji bi trebalo davati hipoalergensku hranu koja sadrži posebno obrađene proteine koji neće izazvati reakciju, ili će ih imunološki sistem prepoznati kao strane.

Onog trenutka kada je utvrđen protein koji uzrokuje alergijsku reakciju, treba ga isključiti iz ishrane ili se može nastaviti davati ista hipoalergenska hrana. Da bi se održala optimalna težina ljubimca, potrebno je prilagoditi količinu hrane i svakodnevno osigurati svežu vodu.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …