Opšte su poznata lekovita svojstva meda u ishrani ljudi, međutim, malo se zna o lekovitom dejstvu koje ova namirnica ima na pse. Baš kao i ljudi, psi mogu imati koristi od meda. Med poboljšava rad digestivnog trakta, utiče na kožu i krzno, a povećava i energetski nivo, što je izuzetno važno kod starijih pasa.

Mnogi psi pate od alergija. Za vreme proleća i leta, alergije mogu da prouzrokuju mnoge neprijatnosti vašem ljubimcu. Lizanje šapa, trljanje njuške, češanje, su samo neki od simptoma alergija. Veterinarska medicina, po proceduri i protokolu lečenja, prepisuje lekove protiv alergije, koji mogu da pomognu, ali kao i svaki lek, mogu da prouzrokuju nus pojave na organima psa. Med se koristi kao prirodan antialergen i pokazuje odlične rezultate. Konzumiranjem meda, pas unosi polen i na taj način izlaže telo većim količinama polena bez simptoma alergije. Kada sve počne da cveta, vaš pas će biti otporan na alergene. Pokušajte nabaviti med u čije ste poreklo potpuno sigurni. Jedna supena kašika meda, dva puta dnevno za velike pse kao što su npr. labradori je sasvim dovoljna doza, dok je manjim rasama dovoljna jedna kašika meda. Važno je da ne preskačete terapiju, jer se simptomi alergije mogu ponovo pojaviti.

Med može sadržati spore botulizma sa kojima se štenad ne mogu boriti zbog nerazvijenog imunološkog sistema. Zato med nikada ne dajte štencima!

Ukoliko se vaš pas povredi, klinička ispitvanja pokazuju da stavljanje meda na ranu eliminiše infekcije, smanjuje upalu, otok i bol. Med pospešuje rast novih slojeva kože. On zatvara i izoluje ranu, dok joj u isto vreme daje dovoljno vlažnosti da se koža obnovi. Veoma je važno da med bude u tečnom stanju pri tretiranju rane. Ukoliko je med kristalizovan (prirodno stanje meda), stavite teglu sa medom u lonac s vrućom vodom. Na taj način, med će se polako otopiti i postaće tečan. Nikada ne koristite kristalizovan med za opekotine i ostale rane, jer kristali meda mogu iritirati vašeg ljubimca.

Med je prirodni izvor vitamina A, B-kompleks, C, D, E i K.

Ošišajte pažljivo dlaku oko rane, a zatim isperite ranu sirćetom i nanesite gust sloj meda na svakih deset minuta. Obmotajte labavije zavoj. Ne dovolite psu da liže ili skida zavoj sa medom. Elizabetin okovratnik može biti koristan u sprečavanju psa da liže med sa rane. Kod manjih rana, med se može staviti i bez zavoja. Sprečite psa da liže ranu najmanje dvadeset minuta, koliko je potrebno da se med absorbuje u kožu. Ovu proceduru ponovite tri do četri puta na dan dok ne vidite rezultate.

Med pomaže kod bolova u grlu, pa ako vaš pas kašlje, slobodno dodajte malo meda u njegov obrok. Med će smiriti nadraženu sluzokožu grla i smanjiti nagon za kašljem.

Med sprečava razvoj nezdravih bakterija u digestivnom traktu i iskorenjuje toksine. Med pomaže pri varenju uz pomoć amilaze. Amilaza je enzim koji olakšava pravilno varenje ugljenih hidrata.

Med ima visoko hranjivu energetsku vrednost. Dakle ukoliko imate starijeg psa koji počinje da gubi korak, probajte da mu podignete energiju sa malo meda.

Već neko vreme u domaćim vet apotekama i pet prodavnicama, moguće je nabaviti granule pčelinjeg polena kao dodatak ishrani vašeg ljubimca. Polen obezbeđuje veliku dozu hranljivih materija i antioksidanata.

Izbegavajte davanje meda štencima, psima obolelim od dijabetesa i bilo kog oblika kancera.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …