Baš kao i kod ljudi, prekomerna telesna težina kod kućnih ljubimaca doprinosi nastanku velikog broja bolesti. Debljina ili gojaznost je hronična bolest iako je, često, tako ne tretiramo, a znači svako povećanje od 15% težine u odnosu na idealnu težinu. Ona nije samo estetski, nego postaje sve veći zdravstveni problem pasa i mačaka.

Iako problem može biti metabolički (hipotireoidizam), debljina je najčešće posledica unosa viška kalorija u telo u toku dana. Masno tkivo predstavlja aktivni endokrini organ, koji proizvodi hormon leptin. Leptin stimuliše mozak na uzimanje još više hrane pa se stvara zatvoreni krug – više masnoće stvara više hormona, koji traže više hrane, što opet dovodi do još više hormona i tako u nedogled.

Rizične grupe

U razvijenim zemljama čak 25-35% pasa i više od 35% mačaka pati od gojaznosti. Ljubimci koji žive u stanovima i imaju smanjenu telesnu aktivnost podložniji su pojavi gojaznosti nego divlje životinje, kod kojih se ova pojava ne viđa. U većini slučajeva gojaznost nema poseban uzrok (genetski, hormonski…), osim nebrige vlasnika, koji se ne pridržavaju tačnih navoda za hranjenje, i ne pružaju životinji dovoljno kretanja. Rase pasa poput zlatnog retrivera, jazavičara, koker španijela, labradora, dalmatinca i rotvajlera su rizičnije od recimo hrtova, dok su domaće mačke sklonije gojaznosti od čistokrvnih. Sterilizacija i kastracija enormno povećavaju rizik od gojaznosti kako zbog usporavanja metabolizma tako i zbog povećanog apetita životinje i smanjene telesne aktivnosti.

Opasnosti izazvane gojaznošću

Gojaznost može dovesti do bolesti kao što su: dijabetes, plućne bolesti, srčane bolesti, bolesti jetre, tumori, pankreatitis, bolesti mokraćnih puteva, kostiju i zglobova kao i mnoge druge. Gojaznost može stvarati velike probleme ukoliko životinja mora na operaciju, jer osim što je metabolizam gojazne životinje lošiji od one zdrave, i sama količina masnog tkiva može smetati hirurgu pri operaciji. Jedna od bolesti koju uzrokuje gojaznost je osteoartritis, zbog velikog opterećenja koje trpe zglobovi i kosti.

Gojaznost smanjuje kvalitet života i skraćuje životni vek kućnim ljubimcima.

Idealna težina kućnih ljubimaca

Svaka rasa ima svoj standard idealne težine, ali to nije pouzdana metoda. Najbolji način određivanja gojaznosti mačke ili psa je provera opipavanjem ruke preko rebara vašeg ljubimca. Ukoliko lako opipate rebra ispod naslage masnog tkiva, težina je u redu, ali ukoliko ne možete napipati rebra, radi se o gojaznoj životinji. Kod anoreksične i premršave žvotinje rebra ćete previše lako napipate, odnosno nećete osećati potkožno masno tkivo između rebara i ruke.

Lečenje gojaznosti

Po pravilu, lečenje gojaznosti sprovodi se u dve faze:

  • Gubljenje suvišnih kilograma
    Pravilan režim ishrane je pravi početak. Životinjama se može davati specijalna hrana namenjena gubitku težine. Veterinar može odrediti dozu za svaku životinju zasebno, i tu dozu ne smete prekoračiti. Iz prehrane se izbacuju svi nagradni kolačići i sva hrana koju je pas dobijao sa stola. Iako je kretanje bitno za gubitak težine, gojazne životinje ne smeju se forsirati na velike napore. Nakon pregleda, veterinar određuje količinu i način fizičke aktivnosti koja se vremenom povećava.
  • Održavanjem telesne težine
    Nastavak prehrane specijalnom hranom i male doze standardne hrane, uz svakodnevnu fizičku aktivnost uticaće na smanjenje apetita, volju i kondiciju životinje, a zdravstveni simptomi uzrokovani debljinom će se smanjiti ili nestati.

Prevencija gojaznosti pasa i mačaka

U održavanju normalne telesne težine kućnih ljubimaca važni su:

  • Pravilni obroci
    Dva do tri manja obroka dnevno, umesto hranjenja po volji (puna hranilica ceo dan) omogućava telu efikasnije korišćenje kalorija i taloži manje masnoće. Proveravajte uputstva proizvođača o preporučenoj količini hrane za vašeg ljubimca.
  • Fizička aktivnost
    Redovna fizička aktivnost podjednako je važna kao i uravnotežena ishrana. Omogućite ljubimcu dovoljno dnevnih aktivnosti. Trošenje kalorija kroz igru i trčanje sprečiće prekomerno nakupljanje masnog tkiva.

Redovno merenje telesne težine kućnog ljubimca vrlo je značajno u kontroli gojaznosti. Kontinuirano pratite telesnu težinu vašeg ljubimca. O načinu ishrane posavetujte se sa vašim veterinarom.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …