Čišćenje pasa i mačaka od crevnih parazita, ili stručno rečeno – DEHELMINTIZACIJA je veoma važna mera u zaštiti zdravlja životinja, a još više ljudi.

Postoje odredjene parazitske bolesti koje se mogu preneti sa pasa i mačaka na ljude, kao što je na primer ehinokokoza, a koje su vrlo opasne i mogu da ugroze i život čoveku. I po samu životinju, a posebno po mlade životinje može da bude za život opasno ako su zaražene nekim od crevnih parazita. Zbog tih razloga redovno čišćenje pasa i mačaka od crevnih parazita je neophodno i odgovornost je svakog vlasnika da štiti kako sopstveno zdravlje i zdravlje svoga ljubimca, tako i zdravlje drugih ljudi i životinja.

Čišćenje od crevnih parazita se sprovodi prvi put kod životinja sa 20 dana starosti. Čišćenje mladunaca se ponavlja sa 40 dana njihove starosti. Prilikom oba navedena čišćenja neophodno je sa mladima istovremeno čistiti i majku. U peridu do šest meseci starosti štene ili mače treba čistiti u intervalima od jednog meseca. Posle šest meseci starosti, čIšćenje se ponavlja u intervalima od tri do šest meseci.

Čišćenje na svaka tri meseca se preporučuje tamo gde životinja puno vremena provodi sa malom decom, u većim odgaivačnicima, ako pas ili mačka puno vremena provode napolju i dolaze često u kontakt sa drugim psima i mačkama.

Ako se pas ili mačka drže u kući i ako je njihov kontakt sa drugim predstavnicima njihove vrste ređi, čišćenje se sprovodi na svakih šest meseci.

Čišćenje ljubimaca od crevnih parazita mora da se vrši iako vlasnik u izmetu životinje ne primećuje crevne parazite. Kod većine odraslih životinja paraziti u crevima životinje borave a da ne izazivaju nikakve simptome, niti u izmetu dolazi do pojave vidljivih tragova njihovog prisustva.

 Pročitajte više:

Endoparaziti – Jednoćelijski crevni paraziti – protozoe
Endoparaziti – Pantljičare – cestode
Endoparaziti – Oble gliste

Jedini metod kojim crevni paraziti sa sigurnošću mogu da se otkriju je mikroskopski koprološki pregled izmeta životinje.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …