Ako je verovati meteorološkoj prognozi, posle nestabilnog vremena i obilnih padavina čeka nas pakleno leto sa temperaturama koje će prelaziti prosečne. Posebnu pažnju moramo obratiti na opasnost od toplotnog udara, delovati preventivno, jer svaka prevencija bolja je od lečenja. Posledice od toplotnog udara često po kućnog ljubimca mogu biti fatalne.

Toplotni udar je oblik hipertermije /pojam koji označava povećanje telesne temperature životinje iznad normalnih vrednosti/ koji nastaje usled nemogućnosti odavanja viška toplote. Psi češće dobijaju toplotni udar od mačaka, jako mlade i stare jedinke češće od jedinki u dobroj kondiciji. Toplotni udar pas može dobiti i ako boravi u pregrejanom prostoru i nije direktno izložen suncu. Ovu pojavu treba razlikovati od sunčanice.

SIMPTOMI

Ako je pas pretrpeo toplotni udar, simptomi su vrlo jasni i uočljivi, i odmah se mogu primetiti. Disanje psa postaje ubrzano, a zatim otežano. Svaki čas dahće, isplazi jezik i ponovo dahće. Obavezno obratite na ukupno ponašanje psa. Psi nemaju znojne žlezde tako da višak temperature izbacuju upravo dahtanjem. Ukoliko to dahtanje uz ostale simptome potraje, odmah potražite pomoć. Grče mu se mišići na telu, i to veoma vidno. Postaje nervozan, šeta se bez cilja, pa sedne, počne da se liže bez cilja, pa opet šeta… Desni postaju tamno crvene ili potpuno blede, a telesna temperatura mu je povišena. Takvo stanje je veoma opasno jer može kod psa izazvati pucanje mišićnih tkiva, skupljanje tečnosti u mozgu i poremetiti mehanizam koagulacije krvi, šok i komu, a ishod može biti smrtonosan. Zato, čim primetite takve simptome, morate veoma brzo reagovati.

PRVA POMOĆ

Psa trenutno treba skloniti sa vrućine i politi ga hladnom vodom, umotati u peškire natopljene hladnom vodom, u koju se mogu dodati i kockice leda. Posebno je bitno da mu se hladnim peškirom umota predeo oko vrata. Ako stanje psa ne počne vidno da se popravlja u roku od pola sata do najviše jedan sat (simptomi bi trebalo da postaju sve ređi i sve blaži i da se, na kraju, sasvim izgube), psa hitno odvedite veterinaru da preduzme određene mere, jer ishod toplotnog udara može biti smrtonosan. Psa obavezno transportovati zamotanog u peškire navlažene hladnom vodom. Kvašenje hladnom vodom će pomoći da se temperatura spusti, ali izbegavajte korišćenje leda i ledene vode jer to može suviše brzo spustiti telesnu temperaturu i izazvati komplikacije. Veterinar će psu dati infuziju i u zavisnosti od kliničkih simptoma preduzeće i druge korake za kontrolisanje toplotnog udara. Oni uključuju terapiju kiseonikom da bi se poboljšala perfuzija vitalnih tkiva i organa, antibiotike da bi se sprečila sepsa i zamenu elektrolita.

PREVENCIJA

Uvek obezbedite svežu vodu psu. Kako biste izbegli dehidraciju po velikim vrućinama, svom ljubimcu postavite posude sa vodom na više mesta u kući. Izlaženje u najtoplijem delu dana takođe treba izbegavati. Nikada ne ostavljajte psa u vozilu. Delimično otvoren prozor na automobilu nije rešenje jer je temperatura u automobilu koji se nalazi na suncu toliko visoka da nikakvo provetravanje neće pomoći.

 Saznajte još:

Kako pružiti prvu pomoć kućnom ljubimcu?

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …