Sistemska hipertenzija predstavlja stanje trajno povišenog sistemskog arterijskog pritiska kod kućnih ljubimaca. Danas se merenje krvnog pritiska i lečenje hipertenzije rutinski sprovodi u veterinarskim klinikama. Za razliku od ljudi, koji u 95% slučajeva imaju primarnu hipertenziju, kod pasa i mačaka do hipertenzije dolazi sekundarno, odnosno kao posledica nekih drugih oboljenja.

Najčešći uzroci sekundarne hipertenzije su:

  • hiperaldosteronizam
  • feokromocitoma
  • hipertiroidizam
  • hiperadrenokorticizam
  • diabetes mellitus
  • pretilost
  • akromegalija
  • zastoj u radu bubrega
  • srčana oboljenja
  • različiti neurološki poremećaji

Kod starijih mačaka, posebno kod izražene sumnje na neka od gore navedenih oboljenja, rutinski se preporučuje merenje krvnog pritiska.

Normalnim krvnim pritiskom (normotenzija) smatraju se vrednosti od 133/76 mmHg, blago povišenim pritiskom 170/100 mmHg, a kod vrednosti od 202/116 mmHg govorimo o povišenom krvnom pritisku (hipertenziji).

Posledice hipertenzije

Kod pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom klinički su najuočljivije promene na očima koje mogu dovesti do akutnog slepila. Kao posledica hipertenzije mogu se javiti kardiomiopatije, različiti neurološki ispadi, i vrlo često zastoj u radu bubrega (kao uzrok i posledica hipertenzije), ali kod većine pacijenata klinički znaci prolaze neprimećeno dok ne dođe do nepopravljivih oštećenja u organizmu.

Krvni pritisak kod pasa može se meriti na dva načina: direktnom i indirektnom metodom.

Direktna metoda puno je složenija i invazivnija s obzirom da se sastoji u postavljanju specijalnog katetera direktno u arteriju. Samo postavljanje katetera kod većine pasa koji nisu u narkozi kao rezultat daje nepouzdane vrednosti pritiska zbog stresa životinje.

Indirektna metoda u potpunosti je bezbolna. Iako postoji nekoliko metoda neinvazivnog monitoringa krvnog pritiska najuobičajenija je oscilometrijska metoda.

Indirektnu oscilometrijsku metodu koristimo u VET Klinici Sveti Vrači u svrhu rutinskog određivanja parametara krvnog pritiska kao i monitoringa pacijenata koji se nalaze u anesteziji zbog sprovođenja hirurškog zahvata ili monitoringa pacijenata koji su primljeni u Kliniku u stanju šoka.

Sam postupak identičan je postupku merenja krvnog pritiska kod ljudi, manžetna sa senzorom postavlja se oko prednje noge kućnog ljubimca. Osim na prednjoj nozi krvni pritisak kod pasa možemo meriti i postavljanjem manžetne oko repa ili na stražnjoj nozi oko ahilove tetive.

Merenje krvnog pritiska na stražnjoj nozi ovom metodom određuje se sistolički i dijastolički krvni pritisak. Gornja vrednost krvnog pritiska predstavlja sistolički krvni pritisak dobijen u trenutku kontrakcije levog ventrikula (izbacivanje krvi iz srca u cirkulaciju). Donja vrednost krvnog pritiska predstavlja dijastolički krvni pritisak dobijen u trenutku dijastole, tj. ulivanja krvi u srce.

 Pročitajte šta drugi pišu o ovoj temi:

High Blood Pressure in Dogs

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …