Perinealna hernija je stanje koje se javlja kod pasa (ređe mačaka) u kome dolazi do izlaska trbušnih organa (bešike, creva, rektuma, prostate) u potkožni deo perinealnog područja. Ovo stanje nastaje kao rezultat slabljenja mišića tog područja.

Uzrok perinealne hernije nije poznat, ali predisponirajući faktor za njen nastanak su napinjanje pri defekaciji, povećanje prostate, poremećaj u koncentraciji polnih hormona, jak udarac, ili pritisak na abdomen životinje itd. Perinealna hernija može biti unilateralna (jednostrana), ili bilateralna (obostrana).

Vlasnik može posumnjati na ovu bolest ako primeti oteklinu u području oko anusa, otežano obavljanje velike nužde, otežano mokrenje i bolnost tog područja. Budući da se bešika često nalazi u perinealnoj herniji može doći i do potpune opstrukcije protoka mokraće.

Dijagnoza se potvrđuje rektalnim pregledom i rendgenskom pretragom.

Hirurški zahvat nije hitan, izuzev u slučaju da je bešika u herniji pa životinja ne može mokriti. Zahvat se sastoji od podizanja mišića sa donjeg dela karlice i njegove fiksacije kako bi se nadomestili oslabljeni mišići tog područja. Postoje i druge metode, kao što su ugrađivanje sintetičke mrežice ili transpozicija mišića sa noge. Često se kao dodatni zahvati kod perinealne hernije rade kolopeksija i cistopeksija tj. učvršćivanje debelog creva i mokraćnog mehura za zid trbušne šupljine kako bi se smanjio pritisak na perinealno područje i preventivno sprečio ponovni prolapsus tih organa u isto.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …