Hugo, epanjel breton,.. doveden u VET Kliniku Sveti Vrači na zakazanu operaciju pupčane kile. Hugo je zdravo i lepo negovano štene kome je urađen kontrolni pregled kada je i ustanovljeno postojanje hernije. Operativni zahvat prošao uredno. Kontrola u zakazanim terminima.

Pupčana kila – hernia umbilicalis se najčešće sreće odmah nakon štenjenja i može se primetiti i sa mesec dana starosti, a nastaje kada kuja odgriza pupčanu vrpcu uz sam abdominalni zid. Rez se pravi na samoj hernijalnoj vreći što u ovom slučaju predstavlja ispupčenje kože. Kroz ovako načinjeni otvor prolabira ili omentum ili creva. Kada se to reponira u abdomen, šije se hernijalni otvor. Nakon šivenja hernijalnog otvora šije se koža.

Abdominalna odnosno ingvinalna kila se operiše tako što se na koži pravi rez duži od hernijalnog prstena. Pod kožom se nalazi hernijalna vreća koja se preparira sve do ivice samog hernijalnog prstena. Hernijalna vreća se preparira i reponira u abdomen ili se seče i odstranjuje. Hernijalni prsten se zatvara šivenjem a zatim šije koža. Operativni zahvat se radi u opštoj anesteziji.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …