Praznici su pred nama pa nije na odmet razjasniti treba li kućnom ljubimcu dati jaje za obrok i koja je to količina koja Vašem psu neće naškoditi. Kao dodatak jelu psima, jaja ne samo da su jeftin i bezbedan izvor sveže hrane, već su ujedno i jedan od najkompletnijih i najhranljivijih obroka koji možete pružiti vašem ljubimcu!

Hranljivu vrednost jaja možemo pogledati kroz biološku vrednost proteina u hrani. Biološka vrednost proteina je vrednost kojom se meri koliko dobro telo može da apsorbuje i iskoristi protein. Jaje ima biološku vrednost između 90% i 100% i smatra se za odličan izvor proteina za psa jer sadrži sve esencijalne amino kiseline. Poređenja radi riba ima bilošku vrednost oko 88%, teletina oko 77%.

Jedan od razloga zašto su jaja na lošem glasu jeste i taj da belance sadrže enzimske inhibitore koji mogu da utiču na varenje, posebno kod veoma mladih ili starih pasa. To je istina, ali to samo znači da jaja ne treba da budu osnovna hrana vašeg psa. Potpuno je bezbedno prosečnom psu dati nekoliko jaja nedeljno. Ako ne vidite znake o uznemirenom digestivnom traktu kod psa kada ga hranite jajima, onda on ne bi trebalo da ima problema i kada su jaja sastavni deo njegove redovne ishrane. Kuvanje belanca možete rešiti ovaj problem, ali će veliki deo hranljivih sastojaka biti izgubljen, tako da je najbolje jaje davati živo.

Belance sadrži avidin koji sprečava apsorbciju Biotina (vitamin grupe B). Biotin je vitamin iz grupe B i veoma je važan za razvoj ćelija, metabolizam masnih kiselina i zdravu kožu i dlaku. Nedostatak Biotina je veoma retka pojava i bila bi potrebna ekstremna količina jaja da bi došlo do deficijencije. Žumance je veoma bogato Biotinom, tako da dokle god u ishrani koristite celo jaje nema razloga za brigu. Postoje i drugi izvori Biotina u ishrani. Jetra je recimo dobar izvor. Još jednom, kuvanjem belanca se eliminiše rizik, ali će naši psi ostati uskraćeni za hranljivu vrednost jaja. Ako vašeg psa redovno hranite jajima, kao sastavni deo obroka, postarajte se da dobije celo jaje, ne samo belance.

Psi se jako dobro nose sa bakterijama iz sveže hrane. Međutim jako je važno i zdravlje same kokoške, tako da je najbolje koristiti domaća jaja. Pravilno skladištenje i održavanje jaja hladnim će takodje doprineti da se štetna bakterija održava u bezopasnom stanju.

Psi su iznenađujuće dobro opremljeni za borbu protiv bakterija. Njihova pljuvačka ima antibakterijska svojstva, ona sadrži lizozim i enzime koji uništavaju štetne bakterije. Njihov kratak digestivni trakt je dizajniran tako da hrana i bakterije kroz njega prolaze brzo i zato bakterije nemaju vreman da se kolonizuju. Ekstremno kisela sredina u crevima je takođe dobar vid odbrane od bakterija. Ljudi često ukazuju na činjenicu da izmet njihovih pasa sadrži salmonelu (ali čak i psi hranjeni granulama imaju salmonelu u svom izmetu) a da pri tom psi ne pokazuju bilo kakve simptome zaraženosti salmonelom.

Ako psima dajete celo jaje, sa ljuskom, dakete im skoro kompletnu potrebnu hranu. Ljuska može biti značajna za pse koji imaju poteškoća sa ishranom kostima. Ljuska je bogata kalcijumom i igra ulogu koju kosti igraju kod mesa. Jednostavno osušite ljusku, sameljete je u prah i pospete po hrani vašeg psa. Pola kašičice ljuske jajeta obezbeđuje otprilike 900 mg Ca.

Važno je napomenuti da se jaja prskaju hemijom tako da je najbolje koristiti domaća jaja ili ih dobro oprati. Jaja su jeftina, lako dostupna i odlična su za ishranu pasa. Zdravstvene prednosti jaja sigurno nadmašuju rizike! U ishrani koristite cela jaja, tako ih je priroda namenila! Dajte svom psu nekoliko jaja nedeljno i videćete promene na bolje, spolja i iznutra.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …