Lora, labrador retriver, stara 14 godina,.. urgentno dovedena u VET Kliniku Sveti Vrači. Nevesela, ne jede, primetno uvećanje abdomena, bolnost pri palpaciji. UZ pregled pokazao prisustvo izrasline na slezini. Hitno urađen vrlo složen operativni zahvat i odstranjen vascelarni hemangiosarkom težine 2,6 kg. Lora je pod terapijom, a ljubazni vlasnici su nam poslali fotografiju kako, samo 12 sati nakon operacije, njuška po dvorištu.

Postoje različite vrste sarkoma kod pasa – jedan od najozbiljnijih je hemangiosarkom. Iako postoje neki sarkomi koji sporo napreduju i lako se mogu lečiti, hemangiosarkom nije jedan od njih. Hemangiosarkom je smrtonosni oblik raka koji se može javiti kod pasa svih doba i rasa, iako kod određenih rasa postoji veći rizik od oboljevanja.

Što je Hemangiosarkoma kod pasa?

Hemangiosarkom je maligni, visoko metastatski oblik raka koji obično počinje u jetri i slezini. Ovaj oblik raka javlja se u endotelu psa, a zatim se širi u krvne sudove, prostirući se celim telom. Kod mnogih pasa Hemangiosarkom se razvije u velikoj masi na jetri ili slezini u ranoj fazi, a zatim se može proširiti na druge delove tela, čak i na mozak ili srce.

Tehnički postoje tri vrste hemangiosarkoma:

  • Kožni – formiranje na koži
  • Hipodermalni – formiranje ispod kože
  • Visceralni – formiranje na slezini, srcu i perikardu

Hemangiosarkom u stvari hrani krvne sudove i kada se oni pune krvlju, postoji rizik od rupture koji može dovesti do teškog krvarenja i čak iznenadne smrti. U mnogim slučajevima, vlasnik psa ne shvata da nešto nije u redu dok hemangiosarkom ne pukne i pas padne. Ova bolest može uticati na pse svih rasa i uzrasta, ali čini se da određene rase imaju veći rizik – to su engleski seteri, veliki danski, nemački ovčari, bokseri, zlatni retriveri. Čini se da je rizik za hemangiosarkom veći kod muških pasa, a prosečno razdoblje početka bolesti je od 8 do 10 godina.

Koje su mogućnosti lečenja?

Simptomi hemangiosarkoma obično se odnose na organe pogođene bolestima – prvenstveno slezini i jetri. Uobičajeni simptomi smanjene funkcije jetre ili slezine uključuju:

  • Neobjašnjivi gubitak težine
  • Slabost ili hromost
  • Povremeni i iznenadni kolaps
  • Gubitak koordinacije mišića
  • Delimični gubitak kretanja
  • Napadi
  • Ubrzani otkucaji srca
  • Nakupljanje tečnosti u stomaku
  • Akutni gubitak krvi

Kao što je i u većini slučajeva za mnoge oblike raka, uzrok hemangiosarkoma kod pasa nije poznat. Budući da je uzrok ovog stanja nepoznat, malo se toga može učiniti da se spreči predispozicija ukoliko je pas poseduje. Opcije lečenja mogu varirati u zavisnosti od težine bolesti i brzine njene progresije, ali većina slučajeva zahteva medicinsku intervenciju. U nekim slučajevima, tumor se može hirurški ukloniti i može se povezati sa hemoterapijom kako bi se produžilo vreme preživljavanja psa, iako to nije uvek delotvorno. Neki psi mogu zahtevati transfuzije krvi za popravak teške anemije i intravenozne infuzije za kontrolisanje dehidracije.

Budući da je smrtonosna i progresivna bolest, možda ćete morati pažljivo razmišljati o tome kako ćete ga i koliko agresivno lečiti. Ako bolest otkrijete rano, možda ćete moći produžiti život svog psa za nekoliko meseci uključujući određene tretmane. Razgovor sa veterinarom pomoći će vam da nađete najbolje rešenje za Vašeg psa.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …