Leto je konačno u našim krajevima. Iako nas skoro svakodnevno iznenade vremenske nepogode sa mnogo padavina, čini se da je situacija posle toga još nepovoljnija po naše kućne ljubimce. Kombinacija velike vlažnosti vazduha i visokih dnevnih temperatura tera nas da pronalazimo rešenja kako rashladiti i nas i kućnog ljubimca. Zahvaljujući klima uređajima, nama i našim kućnim ljubimcima je život mnogo komforniji tokom vrelih dana. Ipak, uvek je prisutna dilema, da li da ostavite uključen klima uređaj ako ostavljate kućnog ljubimca samog u stanu tokom vrelog letnjeg dana?

Sa jedne strane su ljudi koji kažu: “to su životinje, one su navikle na ekstremne uslove, neće im biti ništa”. Sa druge strane su veterinari.

Životinje se rashlađuju dahtanjem – topao vazduh izbacuju iz svojih pluća i unose hladniji, spoljašnji vazduh. To, međutim, nije moguće ili je znatno teže kada je izuzetno toplo i vlažno, zbog čega se životinje mnogo brže umaraju i nastaje rizik od toplotnog udara. Kada smo pripitomili ove životinje i napravili od njih ljubimce, oni su izgubili moć prilagođavanja ekstremnijim temperaturnim uslovima, koju su posedovali njihovi preci. Mi smo ih promenili i tada je njihovo zdravlje postalo naša odgovornost.

Zato su veterinari jednoglasni u oceni da klima uređaji treba da ostanu uključeni ako ostavljamo ljubimce same u kući, i to idealno na 25 stepeni, što je podnošljiva temperatura za većinu životinja. Alternativno, možete ih ostaviti u prostorijama skrivenim od direktne izloženosti sunčevim zracima, ukoliko je temperatura u njima bar približna onoj preporučenoj.

Vaš ljubimac u vrelim danima uvek mora da ima pun čanak vode. Ako ga ostavljate na duže samog, postarajte se da ima i dva čanka vode. U pet shop-ovima moguće je naći i automatske dozatore za vodu koji imaju rezervoar nekoliko puta veći od prosečne dnevne potrebe za vodom. U vodu možete dodati i led, ali prvo proverite kako će životinja reagovati – neki psi i mačke se uplaše leda i onda uopšte ne piju vodu.

Ukoliko vam kojim slučajem klima uređaj ne radi ili ga ne posedujete, dobar trik je da potopite veliki peškir u hladnu vodu (neka dobro upije), da ga nakon toga postavite na pod u kupatilu ili negde u stanu preko najlona, i postavite svog ljubimca da tu leži. To ih uvek lepo rashladi.

Opasnost od toplotnog udara preti i psima i mačkama, iako su mačke malo otpornije. Posebno su ugroženi psi sa kraćim njuškama, poput mopsa i buldoga, jer oni otežano dišu, a samim tim se još teže rahlađuju. Među mačkama, u sličnoj situaciji su Persijske, zbog čega i one zahtevaju dodatnu pažnju. Posebnu negu na višim temperaturama zahtevaju i životinje sa dužim krznom, stariji ljubimci, gojazni, kao i bolesni, posebno ako imaju problem sa plućima ili srcem.

Dakle, ako ostavljate ove ljubimce same kod kuće tokom velikih vrućina, obavezno ostavite uključenu klimu. Međutim, šta ako ih povedete sa sobom na put kolima, a morate da skoknete do prodavnice u kojoj ne dozvoljavaju uvođenje ljubimaca?

Svakog leta, veliki broj pasa ostavljenih u parkiranim kolima ugine od posledica toplotnog udara. Možete samo da pretpostavite kroz kakvu agoniju prolaze – sami i bespomoćni, a temperatura raste do nepodnošljivih granica. Za to trenutno nema leka. Možete da ostavite uključen auto i uključenu klimu i nekoga u kolima sa vašim ljubimcem, da zamolite nekog od prolaznika da vam pričuva psa/mačku, ili da ostavite ljubimca kod kuće, sa uključenom klimom, ukoliko zaista na kratko izlazite.

  1. Ako ostavljate svog ljubimca samog kod kuće kada su visoke temperature, ostavite uključen klima uređaj na 25 stepeni.
  2. Ako vaš klima uređaj ne radi, ili ga uopšte ne posedujete, dobro natopite peškir hladnom vodom i postavite kućnog ljubimca da leži na njemu.
  3. Obavezno se postarajte da kućni ljubimac ima dovoljno vode. Ako je potrebno dodajte još jedan čanak sa vodom, dok se ne vratite.
  4. Nikada, nipošto ne ostavljajte svog ljubimca samog u parkiranom automobilu. Čak ni sa otvorenim prozorima, čak ni sa uključenim klima uređajem!!!

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …