Mačke i psi mogu biti najbolji prijatelji i najveći neprijatelji. Pas i mačka će se dobro slagati ako su imali pozitivna iskustva s drugom vrstom (mačkom i psom) u periodu socijalizacije. Za pse period socijalizacije traje otprilike do 16. nedelje starosti, a za mačke do starosti od oko 12. nedelja. Dakle, ako psi i mačke odrastu zajedno, mogu biti najbolji prijatelji.

Upoznavanje psa i mačke nakon perioda socijalizacije takođe može biti uspešno, ali je potreban dodatni oprez i pažljivo planiranje. Naime, psi mogu usmrtiti mačku, a mačka može ozbiljno povrediti psa.

Pre svega treba paziti na ličnost životinje. Na primer, rase pasa koje su jako zainteresovane za lov svega što se kreće (npr. terijeri), teže će kontrolisati želju da hvataju mačku. S druge strane, mačke koje su jako plašljive i nisu zainteresovane za druženje, neće se dobro snaći uz psa u kući.

Upoznavanje psa i mačke mora biti postepeno. Prvo je moguće upoznati ih putem mirisa, na primer tako da se pas pusti u prostoriju u kojoj je prethodno boravila mačka, ili obrnuto. Takođe moguće je preneti igračke ili prekrivače od jedne životinje drugoj. Sledeći korak može biti da se upoznaju preko zatvorenih vrata, pri čemu svako od njih jede svoju hranu pored vrata. Na taj način jedno će povezati onog drugog sa nečim pozitivnim, a to je hrana.

Ukoliko prethodni susreti prođu dobro, sledeći korak u upoznavanju je da se pas i maca mogu videti preko neke pregrade, npr. ograde za bebe. Važno je promatrati govor tela psa i mačke, te kontakt prekinuti ako mačka frkće, pas se zaleće u ogradu i sl. Pas mora biti na povodcu, kako bi se mogao na vreme zaustaviti ako pokuša nasrnuti na mačku.

Puno je lakše napraviti upoznavanje ukoliko je pas već prošao osnovni trening. Tada je moguće tražiti od njega da sedi kada je mačka na određenoj udaljenosti (što je pas inače aktivniji, ta udaljenost treba biti veća), i nagrađivati ga za poželjno ponašanje. Isto tako, i mačku treba nagrađivati kada se ponaša mirno i prijateljski.

Uvek treba postojati siguran prostor u koji mačka može otići. Taj prostor mogu biti visoke zidne police na koje se samo mačke mogu popeti, ili izlazak kroz mačja vrata (ako pas nije tako mali da i on može proći), ili vrata za bebe koja pas ne može preskočiti i sl. Ukoliko u kući postoji mačji toalet, trebalo bi ga zaštititi od psa. Sa jedne strane, mačkama treba mir i privatnost za obavljanje nužde, a sa druge strane psi vole jesti mačji izmet, pa je to bolje sprečiti. Osim toga, mačke često imaju stalno dostupnu hranu, pa je poželjno da psima ta hrana nije dostupna.

Ako se pas i mačka dobro slažu u prisustvu vlasnika, nakon par nedelja ili meseci možete ih ostaviti same, bez vašeg prisustva.

Dakle, ako je vaša mačka zaigrana i voli društvo, možete se odlučiti da udomite psa. Potražite psa koji već živi sa mačkama u kući. Takvog psa lakše ćete naučiti na macu, a postupak upoznavanja će biti kraći. Dovedite u kuću psa na povodcu, držite ga dovoljno daleko od mace, i posmatrajte reakciju. Biće lakše ako pri tome neko pomaže, kako bi i jedno i drugo mogli nagraditi za poželjna ponašanja. Mačka mora imati mogućnost odstupnice (ili u drugu prostoriju ili na povišenu površinu), a psa kontrolišite da je ne juri i ne skače prema njoj. Idealno bi bilo ako se pas smiri (sedi ili leži – za to ga nagradite najboljom poslasticom), a mačka mu znatiželjno priđe.

Ukoliko je potrebno, krenite sa upoznavanjem korak po korak, od upoznavanja putem mirisa, zatim preko ograde, itd. Dajte im vremena da prihvate jedno drugo, ipak, ako procenite da se odnos ne poboljšava, moraćete dati prednost sigurnosti i sreći vaše mačke zato što je ona bila vaš prvi izbor.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …