Ako vaš pas ima sedam, osam ili više godina, on je ušao u zlatne godine. U srednjem i starijem dobu, metabolizam se usporava, sistem za varenje ima više problema da absorbuje hranjive materije, a zglobovi i mišići postaju slabiji. Bolesti kao što su artritis, dijabetes, popuštanje bubrega, hipotiroidizam, bolesti srca i razne vrste tumora se sve češće javljaju. Dobra vest je da mnoge bolesti reaguju na lečenje, ako se rano otkriju.

Poseta veterinaru

Čak i ako Vaš pas izgleda dobro, on bi trebalo da poseti veterinara najmanje dva puta godišnje. Zapamtite, godine psa su ekvivalentne broju od četiri ili više godina za svaku kalendarsku godinu. Vaš veterinar će izvesti sveobuhvatan fizički pregled i preslušati srce i pluća Vašeg psa. On će proveriti da li postoje simptomi bolesti, posebno za stanja koja se obično javljaju kod starijih pasa. Ova poseta veterinaru takođe Vam pruža priliku da postavite pitanja.

Dijagnostički testovi

Kada ljudi dođu u srednje godine, rutinski testovi kao što je analiza krvi, ispitivanje tumora, i procena stanja srca se preporučuje za održavanje dobrog zdravlja. Isto važi i za starije pse. Razlog, za pse i za ljude, je da neke bolesti nisu vidljive tokom fizičkog pregleda, ali se mogu otkriti na drugi način.

Kompletna analiza krvi

Računa se broj svih vrsta krvnih ćelija i mere se hemijske komponente krvne plazme. To pruža informacije o zdravlju koštane srži, bubrega, jetre, gušterače i štitne žlezde, pa može pomoći u otkrivanju infekcije.

Kompletna analiza mokraće

Meri se koncentracija i hemijskih sastav urina. Ćelije i drugi elementi u mokraći se ispituju mikroskopski. Analiza urina pruža informacije o zdravlju bubrega i mokraćne bešike i takođe je korisna u otkrivanju dijabetesa.

Rentgenski snimak grudnog koša

X-zraci omogućavaju vizualizaciju unutrašnjih organa u telu. Rentgenski snimak grudnog koša se preporučuje za procenu stanja srca i pluća i za otkrivanje tumora.

Rentgenski snimak abdomena

Rentgenski snimak stomaka je koristan za otkrivanje tumora i za procenu stanja bubrega, mokraćne bešike, creva i slezine.

Elektrokardiogram

Ovaj test meri električne impulse u srcu, koristeći senzore koji se postavljaju na kožu. EKG je korisna metoda za procenu stanja srca.

Vakcinacija

Baš kao što je imao koristi kada je bio mlađi, Vaš pas i dalje ima koristi od redovne vakcinacije protiv zaraznih bolesti. Veterinar će preporučiti program vakcinacije prilagođen godinama Vašeg psa, njegovom načinu života i zdravstvenom stanju.

Ishrana

Zdrava ishrana starijih pasa zahteva dijetu koja sadrži manje kalorija, dok je još bogata esencijalnim hranjivim materijama kao što su visoko kvalitetni proteini, esencijalne masne kiseline, vitamini i minerali. Posebne dijete su dostupne za specifične zahteve pasa u određenim medicinskim stanjima. Vaš veterinar je najbolji savetnik pri izboru hrane koja će omogućiti da Vaš pas bude zdrav.

Vežbanje

Vaš pas može biti usporeniji, ali još uvek treba da vežba. Redovna vežba može mu pomoći da sačuva savitljivost i da spreči gojaznost. Obavezno obavestite Vašeg veterinara ako Vaš pas ima bolove kada ustaje, hoda, ili se penje i silazi stepenicama. Postojie lekovi koji su na raspolaganju i koji će mu pomoći da ove aktivnosti budu mnogo prijatnije.

Stomatološka nega

Održavanje zuba i desnih Vašeg ljubimca zdravim je presudno za njegovu dobrobit. Bolesti zuba su bolne i mogu dovesti do infekcije unutrašnjih organa, kao što su bubrezi i srce. Veterinar bi trebalo redovno da proverava zube Vašeg psa. On će Vas obavestiti kada je Vašem psu potrebno profesionalno stomatološko čišćenje zuba. U opštoj anesteziji, sav plak, kamenac i bakterije se uklanjaju sa zuba. Nakon što su psu zubi očišćeni, Vaš posao je da ih održavate zdravim. Pranje zuba, dijetetska hrana za zube i igračke za žvakanje su vrlo efikasni a moglo bi se reći i neophodni.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …