Ispadanje oka ili prolaps oka, odnosno očne jabučice, jedno je od pravih urgentnih stanja u veterinarskoj medicini. Događa se praktično isključivo kod samo nekih rasa pasa kao što su pekinezer, mops, shih-tzu i slični, dakle kod onih pasa kojima je karakteristika rase veliko okruglo oko i plitka orbita, to jest oko koje normalno viri napolje iz orbite više nego kod drugih rasa. Te rase imaju veliku orbitu (mesto u glavi u kome je smeštena očna jabučica), pa su zato sklone prolapsu oka.

Kod jače traume do prolapsa očne jabučice može doći kod bilo kog psa, ali za navedene rase karakteristično je da prolaps može izazvati i lakši tupi udarac u područje oka, a do njega može doći i spontano (bez prethodne traume).

Kada do prolapsa dođe, sve izgleda grozno pa se većina vlasnika šokira kad vide da očna jabučica strči napolje iz orbite kao da će ispasti napolje. Sami morate odmah zaštititi oko i to tako da ga pokrijete vlažnom, čistom gazom i odmah potražite pomoć veterinara.

Kod prolapsa očne jabučice očni kapci se zavrnu prema unutra tako da oni obično ne dopuštaju repoziciju oka bez primene opšte anestezije. Kapke je potrebno okrenuti u normalan položaj i tek onda se može pokušati nameštanje očne jabučice. Promene na očnoj jabučici odvijaju se vrlo brzo, dolazi do krvarenja oko same očne jabučice, do isušivanja rožnjače koju kapci više ne mogu pokriti, i do jakog oticanja okolnog tkiva, posebno sluznice ispod kapaka. Oko uvek pokušavamo vratiti na mesto, a ukoliko su strukture oka uništene radi se enukleacija oka.

Postoje li minimalni izgledi za očuvanje oka, reponiramo ga i prekrijemo očnim kapcima sledećih nekoliko dana (gornji kapak zašijemo za donji), kako bi se pod kapcima zacelila rožnjača. Nakon nekoliko dana skidamo postavljene šavove i tek tada možemo vlasniku reći dali je oko u redu ili nije, odnosno možemo li ga ostaviti ili ne.

Enukleacija, odstranjivanje celog oka može se napraviti uvek, ali ni s tim zahvatom ne smemo odugovlačiti posebno ako se na obolelom oku razvije glaukom (povećani intraokularni pritisak). Prvi zahvat vraćanja oka je uspešan u približno polovini slučajeva, što zavisi o tome koliko je očna jabučica protrudirala i prvenstveno o tome koliko se brzo pristupilo spašavanju oka.

Kod jačih trauma gde je sama jabučica oštećena indicirano je napraviti enukleaciju, tj. odstraniti očnu jabučicu. Kod mačaka je enukleacija, na žalost, vrlo često neophodna i to kod vrlo mladih mačića. Herpes virus je često odgovoran za potpuno uništenje očnih struktura. Ako posledično nastane glaukom, oko praktično ispada samo iz očne duplje.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …