Nakon svih prolećnih peripetija sa vašim kućnim ljubimcem ženskog pola, često se desi da vam se porodica poveća za nekoliko članova. Trudnoća kod mačaka i kuja traje od 58 do 72 dana što zavisi od dana parenja, dakle od termina ovulacije, kao i od rase i broja plodova.

Trudnoću dijagnostikujemo ultrazvukom i to negde 4 nedelje nakon parenja. Ultrazvučna dijagnostika nije invazivna metoda i nije neugodna za psa ili mačku. Spoljni znaci trudnoće, kao što su debljanje ili povećanje mlečnih žlezda nisu sigurni, jer posebno kod kuja često dolazi do tzv. lažne trudnoće. Tada životinja ima sve spoljne simptome trudnoće, a da plodova uopšte nema.

Vrlo je važno, da se nakon parenja ne počne sa preteranim hranjenjem. Vlasnici su skloni tome, da naravno u najboljoj nameri preterano udebljaju svoje kućne ljubimce, pre nego uopšte znaju da li su trudni ili ne. Prvih 30 dana nakon parenja nije uopšte potrebno povećavati količinu hrane. Hrana mora biti kvalitetna, a danas na tržištu postoje i gotove hrane predviđene upravo za gravidne ženke. U drugoj polovini, dakle nakon mesec dana i nakon potvrde trudnoće ultrazvukom, obrok treba povećati za jednu četvrtinu a mogu se davati i 2 umesto dosadašnjeg jednog obroka na dan.

Preterana debljina može prouzrokovati probleme na samom okotu, pa još jednom napominjemo da sa hranom ne treba preterivati. Nije potrebno dodavati nikakve vitamine ni minerale, jer u prevelikim dozama mogu imati štetan uticaj. Pre samog okota dobro je posavetovati se sa veterinarom koji će vam opisati normalan tok, i upozoriti vas kada morate potražiti stručnu pomoć.

I kuje i mace obično sve obave same i nije im potrebna naša asistencija. Naravno da postoje i izuzetci, ali u tom se slučaju telefonski obratite za pomoć veterinaru pa ćete dobiti savet o tome kako trebate postupiti.

Porođaj započinje pripremom kuje ili mace koja postane nemirna, odbija hranu, a neke i povraćaju. Iz vagine se pojavljuje iscedak sličan belancu, a telesna temperatura pada za jedan stepen (sa 38.5 na 37.5) i to u vreme kada prvi trudovi počnu otvarati vaginalni kanal.

Druga faza porođaja jeste faza istiskivanja ploda sa jakim trudovima. Vremenski razmak između 2 ploda je od 5 do 30 minuta (prosečno, može biti i duži) ako je leglo brojno razmak između zadnjih štenaca može biti i do 3 sata.

Treća faza porođaja je istiskanje posteljice i obično se isprepliće sa drugom fazom.

Reagovati treba ako trudnoća traje duže od 65 do 70 dana, ako primetite da štene viri iz porođajnog kanala uprkos jakim trudovima, ako kuja ima jake trudove duže od pola sata, a nisu uspešni, ako su trudovi slabi i traju duže od 3 sata i ako nakon jednog šteneta duže od 4 sata nema trudova, a u materici ima još plodova. Kod mačaka porođaj može trajati i 24 sata. Veterinara pozovite ako maca ima jake trudove duže od 2 sata, a nema mačića.

Zapamtite da svakoj ženki tokom i nakon porođaja treba mir. Zato nemojte od toga praviti predstavu za prijatelje i rođake, već je pustite da to samo obavi prirodnim tokom, a vi iz prikrajka kontrolišite da li je sve u redu, tako da možete uskočiti ako priroda zakaže.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VETURGENT tim – hitna veterinarska pomoć …